Meny, ICA, og villreker.

Villreker, tallerken
Argentinske røde villreker, bittesmå kamskjell, paprikabiter, og løkskiver er alt som skal til. Så litt olivenolje, og noen korn fingersalt. Tilslutt i grillen noen få minutter.

For noen dager fant jeg et nytt produkt i frysedisken hos Meny; villreker fra Argentina. Ikke sto det tigerreker, ikke kongereker, ikke kjempereker, og heller ikke scampi. DETTE MÅTTE VI PRØVE! Da er det altså ikke oppdrettsreker. Ingen mangroveskog ødelagt, og forhåpentligvis ikke noe slavearbeid?

villreker argentina_edited-1
Dette er røde villreker fra Argentina. Egentlig deilige store reker, fanget utenfor Patagonia. Disse kommer vi til å spise. Og ICAs sertifiserte!

Pleoticus muelleri, eller Camarón som de heter lokalt, kunne vi lese. Eng; Argentine red shrimp, It; Gambero argentino,Sp; Camarón langostin Argentina. Fanget i Atlanterhavets sydlige farvann, nærmere bestemt ved Patagonia i Argentina.

tn_Plmue_u0
Og her er reken. Ganske rød fra havet. Litt som våre egne. Foto: FAO.

På sand eller gjørmebunn fra 5 – 25 meter. Nettop ved Patagonia fanges det mest pleoticus muelleri, og totalt i verden ca 12 000 tonn.

villreker og kamskjell_edited-1
Rå villreker fra Argentina og små kamskjell. Fryste produkter, som vi har prøvd på spyd.

Så er det bare å håpe at fisket er bæredyktig. Man kan jo aldri vite hva vi kjøper her i Norge, med sine mangroveskogødeleggende oppdrettsreker. Som kjedene tviholder på å kalle scampi, noe det aldri har vært. Og som norske matskribenter og restaurantanmeldere går i bresjen for å kalle scampi. Feige som de er!!! For så uvitende har ikke en som skriver om mat lov til å være. Det er ikke snakk om å kalle sjøkreps for scampi, men å kalle tigerreker for tigerreker osv. Vanskelig?

villreker på grillen
Noen minutter på grillen, penslet med olivnolje, og overstrødd litt fingersalt. Deilige var de!

Villreker fra Argentina

Ingredienser: 1 pose villreker,
1 pose små kamskjell,
1 paprika,
1 løk,
litt olivenolje,
litt fingersalt.Villreker, tallerken

Slik gjør du: Tin rekene som på posen. Tre dem på spydene med kamskjell, paprikabiter, og løkskiver. Pensle dem med litt jomfuolje, strøove litt fingersalt, og legg på grillen noen minutter, til rekene blir mer hvite i fargen. Server med rundstykke og smør.

ICA-foerst-ute-med-baerekraftig-scampi_articlefull

ICA og Aftenposten

For noen dager siden kunne vi lese at ICA selger tigerreker som kan kobles til slavearbeid. Og det er det ingen som vil ha, selvfølgelig ikke jeg heller! I ren sensasjonstabloidstil kan vi lese om rekene som selges gjennom CP-foods. At journalisten har oversatt tiger prawns til scampi må vi kanskje leve med en stund til. Journalisten vet selvfølgelig ikke bedre.

Kongereken ICA

Research er det noe som heter. Hadde hun gjordt det, hadde hun også funnet ut at disse rekene sannsynligvis har vært med å ødelegge 35% av verdens mangroveskog. Noe som av mange regnes som en større katastrofe enn regnskogens. Som Norge gir milliarder til. Mangroveskogen får meg bekjent ikke mye. Men vi kjøper oppdrettsreker i tonnevis. SNAKK OM MORAL! Vel, mangrove er kanskje ikke fullt så sensasjonspreget. Og «scampi» er jo godt? Dette sier ICA til journalisten:

– Vi er blitt forelagt dokumentasjon på at sertifiseringene rundt CP Foods er i orden. Viser det seg at kravene og sertifiseringene likevel ikke etterleves, er ikke det akseptabelt og er noe vi ser svært alvorlig på. Vi vil umiddelbart følge opp vår leverandør med hensyn til disse påstandene. Det er klart dette er noe vi ser alvorlig på, sier Mickelson.

Og det er det ingen grunn til å betvile. Det er vanskelig å ha kontroll med absolutt alt. ICA var, etter det jeg har funnet ut, de første som solgte sertifiserte reker i Norge. Om de selges lenger er usikkert, her hjemme er vi jo kjent for å kjøpe billig. Og da blir det kanskje mangrovereker. For sertifiserte er dyrere. Men ICA skal ha stor takk for å være pionèr på rekeområdet. Rekene er  Men tilslutt; ingen av kjeden går fri mht salg av mangrove-skogødeleggende reker. De har dem alle sammen. Under navnet scampi. Som det altså IKKE er. For å tjene penger på en dyrere råvares ry og renommè! Norsk Sjøkreps sitt!

Skam dere!

Print Friendly, PDF & Email