Reiseartikler
Her finner du reiseartikler med mange oppskrifter fra feriereiser i Europa.
-
Kanin fra Nordisk Smag
For en tid tilbake, på vei fra Lønstrup til Hjørring, kom vi over denne gården med gårdsutsalg med kaniner og mye annet godt. Eget godkjent slakteri og økologiske råvarer. Akkurat noe for oss, kanin er ikke det det er letteste å få tak i her hjemme. Dette var ved påsketider, og mye av varene var utsolgt, vi kunne gjerne tenkt oss kaninlever, men den var det ikke noe igjen av.
-
Vaktler med sortkål
Vi er veldig glad i disse små fuglene her i huset! Helt siden vi fikk La Zias vaktler i 1978, da vi var på ferie hos far og hans vakre italienske kone Nella. Zia var Nellas tante, og hun hadde kokkelert siden hun var 13-14 år gammel; for både fattigfolk og grever. Nella derimot laget bare makrobiotisk mat, en av svært få med makrobiotisk fagbrev i Italia. Men det er en annen sak.
-
Pappardelle sulla lepre
Det er rundt 30 år siden vi fikk servert denne velsmakende retten i Montespertoli i Toscana på en Pappardelle sulla leprefest, hvor to langbord var dekket opp i et telt hvor landsbyboerne og vi selv kunne kose oss. Vi kunne selv velge hvit eller rødvin. Sosialt og koselig tiltak hver høst under jakttiden.
-
T-bone av dansk kalv
Når det er kalvekjøtt i butikken kjøper jeg gjerne litt. Denne gangen var det REMA 1000 med dansk kalvekjøtt. Når det ikke er så enkelt å få tak i norsk, kjøper jeg gjerne dansk, vi har jo spist mye kalv når vi har vært på ferie i Danmark. Forholdsvis rimelig der; ganske dyrt i Norge. Men det er vel neppe bonden som stikker av med den største fortjenesten.
-
Brød innbakt med ansjos
Linea Verde er et mat og livstilsprogram som sendes hver helg på italienske RAI UNO. Vi har fulgt programmet i mer enn 25 år, og lært mye om italienske småprodusenter, bønder, fiskere og andre. Du trenger ikke kunne italiensk, men litt hjelper selvfølgelig. Det meste er godt filmet. Sist søndag besøkte de en liten by i syd-Italia, og en produsent som bakte brød med fileterte ferske ansjosfileter, og oliven.
-
Størst på scampi
A/S Læsø Fiskeindustri på Læsø, (og i Frederikshavn, Skagen, og Skottland), er verdens største og ledende eksportør av scampi (norsk sjøkreps). I Norge er det en liten hemmelighet; ingen norske kjøkkensjefer, kokker, restaurantanmeldere og matkjeder vet det, ikke Mattilsynet engang. At scampi er norsk sjøkreps mener jeg; men det kan jo være at Læsø Fiskeindustri og resten av matverden tar feil? At Norge vet best: scampi ER oppdrettsreker. Men hvorfor ikke la Læsø Fiskeindustri fortelle dette selv? (Oppskrift på bambusdampet scampi lenger nede.) Dette sier Læsø Fiskeindustri:
-
RICOTTA, Norges første
I 1998 kjøpte jeg et lite «hjemmeosteri» fra Danmark; det var starten på MITT osteeventyr. Jeg sto på kjøkkenet og laget osten, og etter at ostemassen var tatt ut laget jeg ricotta. Ricotta, som oversatt fra italiensk betyr rekokt, er et av verdens mest brukte meieriprodukter, en «mysost»; pr definisjon ikke en ost, fordi ostemassen er tatt ut før mysen kokes opp. Og slik begynte produksjonen av ost hos oss. Første i Norge som produserte ricotta. Men dessverre; ferskvaresjefer eller restauranter forsto ikke hvilket fantastisk produkt dette var den gangen. Vel; Jacobs, og Centra og Ultra solgte litt. Det var…
-
Bavette limone
Det er tid for litt mindre fet mat, så hvorfor ikke pasta med sitron? Bavette nr. 13 suger til seg det meste av sugoen, omtrent som Linguine. Og med litt safran og en ss. lodderogn blir dette helt sikkert godt.
-
Nyttårsmeny på Meny
Neida, ikke Meny Norge, men den danske, som Norgesgruppen eier nesten halvparten av. De har gått med underskudd i flere år, men det snur seg sikkert snart. Selv handler vi for det meste i Superbrugsen når vi er på Skagen, men også i Meny. Nok om det: i år får du kjøpt denne ferdige nyttårsmenyen for NOK 409.- Ser jo helt nydelig ut alt sammen, og viktig for meg; hos danske Meny heter vannameireker vannameireker. Tenk det da gitt! De bruker riktig navn!! SJEKK RESTEN AV MENYEN!
-
Villreker på spansk
I mangel av andre store ville reker, som ikke er oppdrettsreker, er argentinske villreker det beste og eneste alternativet i Norge. I tillegg til vanlige norske reker selvfølgelig. Skulle gjerne hatt flere alternativer; også de små brune sandrekene (Crangon crangon) som vi har langs kysten vår, men som ingen fisker. Av mange regnet som de beste rekene. Velsmakende og veldig lette å skrelle. Det blir for meg litt feil å kalle Norge for en sjømatnasjon.