Redningsaksjon i Nordsjøen i 1969; to tragedier

15. mars 1969 lå vi på Haakonsvern i Bergen før et oppdrag noen dager senere. Skipssjefen, orlogskaptein Ole Wegger (fra Sandefjord) hadde akkurat reist hjem, og jeg hadde vakt, noe jeg ofte hadde, jeg bodde jo ombord, og pendlet fra Bø i Telemark. Litt utpå ettermiddagen kommer sambandsvakten inn med en maydaymelding; en sandlekter med tre personer ombord har problemer i Nordsjøen. Etter et kvarters tid var sjefen ombord, og vi gjorde oss klare til å seile ut mot den oppgitte posisjonen.
Fra Haakonsvern litt syd for Bergen tok vi sydlige rute ut mot den oppgitte posisjonen, og merket med en gang vi kom litt utaskjærs at været var noe verre enn vi trodde; storm med orkan i kastene, og store bølger.
KNM Æger var et sjøsterkt men noe rankt fartøy. Vi gikk med god fart, 24 knop, utover mot posisjonen vi hadde fått oppgitt. Selv var jeg vaktsjef. Vi manglet noen få av mannskapet, men var seilingsdyktige.
M/S Ry, som gikk med sand, var på vei ut til feltet som standby-fartøy da lasten forskjøv seg, og problemene oppsto. Vi søkte i et forholdsvis stort område i været med orkankast, men fikk ikke radiokontakt med Ry.
Men underveis fikk vi kontakt med den engelske tråleren MFV Ian Fleming (oppkalt etter Ian Fleming, som skrev James Bond bøkene og selv var kapteinløytnant.) Vi samordnet søket mens været utviklet seg til det enda verre. (Foto: Hull Fishing Heritage Centre)
Så kraftig var været at en bølge slo inn noen av de sterke hardplast vindskjermene over styrehuset (under pilen), i tillegg til at et par livbøyer ble «blåst overbord» antagelig også de tatt av de sterke og store bølgene. Etter noen timers leting ble vi enige om å avslutte, været var for tøft. Sjefen ga beskjed til Haakonsvern orlogsstasjon om at vi returnerte, men fikk ordre om å fortsette. «Her ute er det jeg som er sjef», ga Ole Wegger klar beskjed om, og gjorde det klart at vi var på vei inn igjen med uforrettet sak, M/S Ry sank med de tre personene ombord; en av havets utallige tragedier til sjøs. Og med sand i lasten i et slikt vær skal det nok ikke mye til før den forskyver seg.

Tragedien rammer MFV Ian Fleming

Den 25. desember 1973, fire år senere seiler Ian Fleming mot Hvitehavet utenfor den russiske kysten, men for å unngå det verste været valgte skipperen å ta turen innom de norske fjordene. Ved Hammerfest gikk det på grunn og sank. Tre av besetningsmedlemmene omkom.