Rein medaljong

rein-medaljong2

Igår prøvde vi oss på reinsdyrkjøtt. Tre skiver av dyrets plomme. En kjøttstykning som ikke akkurat regnes for det møreste på dyret. Men her ble vi faktisk positivt overrasket. Kjøttet var absolutt mørt nok, og med masse god reinsdyrsmak. Og enkelt å tilberede. Sammen med rosettkål, små norske poteter, og en saus laget på litt sæterrømme og god kalvebuljong, var dette en deilig og enkel middagsrett. Men etiketten på pakningen lurer jeg litt på?

rein-medaljong

Vi er absolutt ikke my flinke med råvarenavn i Norge. Ja, matnavn i det hele tatt. Vi tar gjerne “en spansk en” også. Og vi småsvindler litt med dem. Mye skyldes uvitenhet, noe skyldes manglende undersøkelser (research, feks på nye importert råvarer), og mye skyldes lureri. Navnesvindelen scampi er den verste.
Men akkurat denne tror jeg skyldes ubetenksomhet. Når jeg ser på navnet på pakken, synes jeg det mangler et komma, eller semikolon kanskje?Rein; medaljong. Nei det blir vel feil, da virker det jo som et slags lagernavn:

Rein; hylle 13, type medaljong.

Hvis du er nynorskmenneske, eller litt moderne bokmålsmenneske kanskje, står det at medaljongen er rein; eller ren som noen også sier. Vel, rein som i reinslig da, eller rein som i reint kjøtt? Hvem vet? Personlig hadde jeg navnsatt denne slik: Reinsdyrmedaljong, gjerne med bindestrek dersom det er trangt om plassen når skrevet i ett ord. Enkelt, og mer fortellende.

reinsdyr-mmHer er kjøttstykkene akkurat lagt i den varme grillpannen. Så er det å vente til skivene har fått feste seg, for så å slippe igjen. Først da snur du dem. Imens småkoker minpotetene, og kålen gjør seg ferdig.gronn-og-rosenka%cc%8alRosettkål kaller de denne i Norge nye kålen; en mellomting mellom grønnkål og rosenkål i smak. Den trenger å putre litt for å bli god å tygge. Noen liker den kanskje al dente, akkurat denne synes vi var bedre noe myk. Surret en god stund i jomfruolje, tilsatt godt smør de siste minuttene, for smakens skyld. Og bare salt og pepper som krydder.

Reinsdyrmedaljong med rosettkålrein-medaljong-serveres

Enkelt, forholdsvis raskt for den travle, og godt.
Ingredienser til 2 personer:
4-5 små norske poteter til hver
1 pakke medaljonger av reinsdyr
1/2 pakke rosettkål
olivenolje og smør
kalvekraft, gjerne fra flaske
sæterrømme
salt og pepper
Slik gjør du:
Stek kjøttskivene på sterk varme til de slipper pannen (prøv deg frem). Snu dem og stek ferdig. Imens koker du potetene, og lar kålen putre i olivenolje, og smør de siste minuttene. Kok opp litt kalvekraft, rør inn sæterrøme og krydre etter egen smak, litt knust enerbær for eksempel. Noen dråper portvin går også bra. Legg tilslutt opp som på bildet.

%d bloggere liker dette: