Ikke skrell grønn asparges!

Asparges kokes_edited-1
Grønn asparges trenger kort koketid. Det holder faktisk å ta dem når fargen har skiftet til mørkegrønn. Toppene kan ligge som her, da blir de dampet, og al dente.

I det siste har jeg flere ganger sett at norske kjøkkensjefer og kokker i matprogram på TV anbefaler å skrelle grønn asparges. Det skal man da ikke gjøre. Det gir masse ekstraarbeid for kokken, du skjærer bort vitaminer, og du fjerner mye av smaken. LITT erfaring har vi her i huset; vi har dyrket asparges i hagen i rundt 40 år, 80 planter på det meste.

1. Aspargestopp
Først blir de hvite aspargesene fiolette. Så, når mer sol slipper til, skifter fargen til grønn. Og når de er ca 20-25 cm over bakken, brekker du eller skjærer dem av, Og da skal alt være grønt!!

Når solen slipper  til på de hvite aspargesene etterhvert som de kommer opp av bakken, oppbygges klorofyll, og aspargesen blir grønn, smakfull og vitaminrik. Dette behøver man da ikke å fjerne!
Dette sier det danske matbladet Gastro i Mainummeret:

De grønne asparges skal ikke skrælles, men den nederste træede delen af “dyret” kasseres.
Grønne asparges tilberedes, til de er al dente, med bid, eller de spises rå.

2. Lugano, aspargestorg
Slik skal grønn asparges selges. Til nød med en liten hvitfiolett “bakende”, som du skjærer av. Her forskjellig grønn asparges på torget i Lugano, i italiensk Sveits.

Og; grønn asparges skal selges grønn, ikke med en tredjedel eller halvdel hvitfiolett.  DA må du skrelle, men bare det som ikke er grønt. Normalt brekker eller skjærer du av den nederste træne delen. Resten spiser du!

9. Asparges, nyplukket
Her ser du både grønn, hvit, og hvitfiolett asparges. Slik kan du bruke den dersom du dyrker den selv. Som du ser her, de helt grønne er ikke skrellet. Det er de andre. Og her må man huske på forskjellig koketid for de grønne og de hvite.
7. Asparges, olje og balsamico_edited-1
Her en liten rett med de grønne, hvite og hvitfiolette om hverandre. Og med en deilig olje-balsamico vinaigrette.

Blandet asparges med vinaigrette.

Ingredienser:
hvite, fiolette og grønne asparges
litt jomfruolje
litt god balsamico
Slik gjør du:
Kjør litt god jomfruolje og en anelse god balsamico med stavmikser til en jevn dressing. Fargen blir lys brun. Legg opp tallerkenen, og hell dressingen over.
NB! Aspargesen må være tørr for å “trekke til seg” vinaigretten, dvs du kan dampe opp litt etter at du har kokt den og silt av vannet (eller legge dem i en tøyserviett eller kjøkkenpapirog tørke dem). Bruker du bare grønn asparges; ikke skrell den, men brekk den av, eller skjær av det nederste litt harde på stilken. Den er ferdigkokt når fargen er mørkegrønn. Dvs. etter et par-tre minutter.
Hvit asparges skreller du, og koker 5-7 minutter. En god Pinot Gris fra Alsace går greit til denne!

%d bloggere liker dette: