JULEMAT
Her ligger julemat; alt fra det du spiser julaften til julebordfrokosten, og det du juksespiser før jul!
-
Andelår, langtidstekte
And er godt, og andelår særlig; litt mer arbeid men FOR et resultat. Og andefett er blant de sunnere fettslagene, med olivenolje og gåsefett på topp. Vi hadde denne retten nyttårsaften og det angrer vi ikke på at vi lagde.
-
Flæskesteg og julepølser; et alternativ
Også i fjor hadde vi dansk “flæskesteg” på julaften. Vet ikke helt hva det blir i år, kanskje ribbe, eller kanskje fleskestek igjen? Uansett; litt mindre fett, og deilig julemat for hjertet kanskje? Godt er det iallfall.
-
Mortensgås igjen; 11. november!
Det er egentlig mange måter å lage Mortensgås på, til Mortensmesse som vi sier i Norge. Det er seks dager igjen til 11. november, dagen man feirer den. Den romerske soldaten Martin, som ble biskop av Gallia, og senere utropt til skytshelgen, var så blyg og lite interessert da han skulle utnevnes, at han rømte og gjemte seg. Og hvor gjemte han seg? I en gåseflokk! Men gjessene forrådte Martin, høylytte som de er. Han ble raskt funnet, og utnevnt. Martinsdagen er altså en straff for at gjessene forrådte ham.
-
Økologisk kalkunlår til 5
Vi tok det enkelt nyttårsaften; økologisk kalkunlår fra Økodrift Homlagarden i Norheimsund. 1,44 kilo, ikke noe smålår altså, nok til 5 personer. Kjøpt på Meny. Kalkun er populært ved flere av årets anledninger, men kalkunbryst bruker vi stort sett bare til scaloppine; utbankede skiver av brystet, på samme måten som ved kalvekjøtt. Snitsel er et annet ord. Smaksmessig er det forskjell på bryst og lår; lårets saftige egensmak er mer utpreget enn brystets. Dette kan spises året rundt!
-
Røykelaks med pepperrotkrem
Vi har røkt laks igjen! Det vil si, ikke som vi har gjort de siste årene; nå bor vi i leilighet og røykovnen står på Borgja gård, til felles bruk med gårdsfolket Rita og Eivind! Der står den godt, Eivind har bygget et solid lite hus til ovnen. Så også i år ble det laks i julen.
-
Julepølse 2021: and, svin, spekk og poteter
Vi har laget julepølser igjen, med den samme oppskriften vi har brukt siden den sto i det svenske matbladet Gourmet i 1982, et av få matblader i Skandinavia den gang. Skikkelig gode pølser med alt som smaker av jul. Da vi solgte huset og flyttet i liten leilighet (74 kvm. med ca 90 kvm. veranda og balkong), solgte vi den 45 år gamle kjøkkenmaskinen vår og kjøpte en KitchenAid Artisan. Beste kjøp på lenge!
-
Nakkestykket er best
Nakkestykket er best mener noen; både når du skal ha lettsaltet torsk, og lutefisk. På den lettsaltede torsken får du deilig, fast, fint og velsmakende skivet fiskekjøtt fra dette stykket opp mot hodet, og på lutefisken noe av det samme, litt avhengig av hvordan lutefisken er lutet. Og selvfølgelig hvor mye salt du bruker når du damper den; mye salt, fastere fisk og omvendt.
-
Ribbe til besvær, både her og der
Ja den ribba, er det ikke det ene så er det det andre: ikke skal den være lokketilbud, og ikke skal den være for fet. Og folkets eksperter skal teste den; gjerne slik at samme produsenten ender opp med 6 i Dagbladet og 3 i VG. Og omvendt. Det ække lett for en stakkars ribbe! Sprø svor; det er da som regel den som steker ribba som skal sørge for sprø svor. Og så dårlig ribbe at ikke det går, det er ikke enkelt å plukke med seg.
-
Rakfisk fra Håvardsrud
Vi har prøvd årets rakfisk fra Håvardsrud i Tinn. Det er mye god rakfisk i markedet; Valdresfisken er nok den mest kjente, derfor var det spennende å prøve seg på denne fra Telemark hvor vi bor. Vanligvis er Telemarksrakfisken mer spekefisk enn rakfisk. Er denne raket eller speket? Den var absolutt raket, noe av det bedre vi har spist på flere år. Selv synes jeg at endel av Valdresfisken er blitt litt for mild; vellageret er mer som lagret enn vellagret. Vel, vel!
-
Julesennep med syltelabber
Hører du til de som ikke tør å prøve noe nytt? Da er ikke dette noe for deg, det vil si; sennepsoppskriften tør du sikkert prøve deg på, det er vel litt verre med syltelabbene kanskje? Det er nok sikkert bare de eldre blant oss som spiser det, eller tar jeg feil? Har DU forresten prøvd det, og har du tips til hva du spiser ved siden av?