Rådyrbog med grønnkål

Litt i overkant røft klargjorte boger, leggen skåret fra, men de legges ved når disse deilige kjøttstykkene skal i ovnen. Langtidssteking er løsningen for å få retten slik den bør være.

Rådyrkjøtt er deilig, og bogene blir møre og smakfulle bare de får steke lenge nok, spesielt egner langtidssteking seg. Vi har laget en deilig lørdagsmiddag med to boger, grønnsaker til medsteking og saus, mandelpoteter, grønnkål, stekt bacon og steinsopp. Hadde vi enda fått tak i mer viltkjøtt i butikkene, selv om Strømstad kan være et alternativ for noen. Men synd at vi må over dit for å få litt av det også våre skoger (og hav) har, men som vi ikke tilbys.

Sjalottløk, gulrot, stangselleri, sellerirot, persillerot og et laurbærblad er krydret med litt pepper og et lite dryss kanel. Klart for bogene.

Bogene med leggbena er lagt i fatet sammen med grønnsakene. Rødvin er helt over og slik fikk de ligge et par timer med snuing. Så ble tomatpure er klemt ut av tuben og litt rundt over bogene. 1 liter kalvekraft ble brukt underveis i stekingen. Rør tomatpureen inn i grønnsakene og hell over litt kraft før du setter alt i ovnen.

Etter 5 timer ved 150 grader og snuing hver halvtime, og med etterfylling av kraft, så det slik ut. Ikke sprøstekt og tørt, men akkurat passe brunet.

Kjøttet ble tatt ut og kraften med grønnsakene helt over i en kjele. Bogene ble lagt tilbake i formen og satt inn i ovnene igjen, varmen slått av. Her fikk det hvile mens sausen ble gjort ferdig. Alt i kjelen ble kjørt med stavmikser, litt vin ble helt i, og etter innkoking ble sausen irørt litt creme fraiche og avrundet med et par ss smør (uten koking).

Grønnkålen ble kokt i litt saltet vann i et kvarters tid, så irørt sæterrømme og krydret med pepper og revet muskatnøtt.

Den fryste steinsoppen ble tinet, og den og baconet ble skåret i små firkanter og stekt hver for seg. Baconet sprøstekt og soppen til den såvidt begynte å bli sprø.

Og slik la vi opp denne deilige retten med råvarer fra skog og mark: Grønnkålen med bacon og sopp over, mandelpoteter, ripsgele, kjøttet skåret i passe skiver og overhelt den deilige sausen som var tyknet med grønnsakene. Resten av soppen ble drysset rundt. Et fantastisk mørt og smakfullt kjøtt. En god Amarone levert av naboen ble ledsageren denne gangen.

Ingredienser:
rådyrbog
sjalottløk og gulrot
stangselleri og sellerirot
persillerot og et laurbærblad
salt, pepper, kanel og muskatnøtt
grønnkål
steinsopp eller annen sopp
bacon
jomfruolje og smør
ripsgele
rødvin og kalve-eller viltkraft, gjerne fra flaske
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email