FOR DEG SOM LIKER MAT FRA BUNNEN AV OG REISER MED MAT I TANKENE
Search
Redningsaksjon i Lerøyosen; M/S Solkyst
8. mars 2025/
Onsdag 24. mars 1971 var en vanlig dag for oss ombord i KNM Tista; vi seilte sydover fra Haakonsvern på formiddagen, på vei til øvelsesområdet i Bjørnafjorden. Men dagen skulle bli noe helt annet enn en vanlig dag.
Trøbbel med maskinen
Nestkommanderende, fenrik Harald Magnus Fyllingen var vaktsjef, selv satt jeg på lugaren og jobbet. Litt før halv tolv rapporterte han at et skip så ut til å ha problemer. På bildet over vises seilasen fra Haakonsvern og ned i Lerøyosen hvor skipet lå og drev; ved det rød punktet ved Klokkarvik.Skipet var MS Solkyst av Bergen; Norges første spesialskip for frakting av biler på norskekysten; 450 tonn dødvekt (DWT), med en Caterpillar maskin på 525 hestekrefter. Bygget i Haugesund i 1968, altså et relativt nytt skip i 1971.Da vi ankom MS Solkyst lå hun og drev litt øst for Svenestangen. Vinden var fra sydvest, med styrke 3 til 4 (5 til 8 m/s), og med fare for å drive på land.
Og her er hele hendelsen:
Slepingen begynner
(Illustrasjonsbilde; fra en øvelse tidligere). Slik ble MS Solkyst fortøyd langs vår styrbord side før vi begynte bukseringen/slepet.Fra posisjonen hvor vi fikk Solkyst fortøyd langs siden, seilte vi den inn Fanafjorden til den ankret opp ca 800 meter fra Herøy. Dybde 30 meter.
Anerkjennelse fra rederiet og Sjøforvarskommando Vestlandet
Etter redningsaksjonen fikk sjøforsvaret oversendt takkebrev fra rederiet Seatrans AS. Jeg selv og besetningen mottok denne anerkjennelsen (ovenfor) fra Sjøforsvaret. Den ble lest opp foran en samlet besetning. Vi kan vel si at vi var stolte alle sammen.
Og så gikk turen videre til øvelsesfeltet
Redningsaksjonen gikk helt greit og uten problemer, takket være en ung og dedikert besetning, og et godt samarbeid med mannskapet på Solkyst. Så gikk turen videre, og vi alle kunne slappe av og gjøre oss klare for dagens øvelse; SOM KAN SE SLIK UT
One Comment
Pingback: