Klippfisk fritért med corn flakes
En av de mer populære rettene med norsk klippfisk er Baccalà fritto, eller fritert klippfisk om du vil. Spesielt i Veneto, hvor baccalà betyr torsk. Og den friteres selvfølgelig i jomfruolivenolje, som italienerne har gjort i alle år. I dag får du kjøpte ferdig utvannet klippfisk, blant annet fra Dybvik, men også andre leverer det. Meny har fra Dybvig. Vi har servert denne deilige retten med litt paprika og asparges. Og selvfølgelig en hjemmelaget aioli.
Brandade med parmesan
Brandade er en deilig fransk rett med en deilig norsk råvare; norsk klippfisk. Vi har laget den med ferdig utvannet fisk fra Dybvik, og det gikk helt fint. Man lurer jo alltid litt når nye produkter kommer på markedet. Akkurat utvannet klippfisk og stokkfisk har lenge vært et ønske; klippfisk får vi tak i men utvannet stokkfisk fra Halvors tradisjonsfisk er det verre med. Den er kanskje forbeholdt byene? Klippfisk, olivenolje, creme fraiche, hvitløk, sjalottløk, laurbærblad, timian, melk og poteter er det du trenger til denne deilige retten. Etter at fisken har trukket ferdig , deler du den opp slik…
Baccalà con uova
Klippfisk med juliennepoteter og egg er vel verdt å prøve. Pass bare på at klippfisken ikke blir så utvannet at den blir flat i smaken. Å salte etterpå er ingen god løsning.
Grillet klippfiskloins, skritt for skritt
Selvfølgelig går det an å grille klippfisk, og godt blir det også. Vi har gjort det med deilige tykke og fine loins. Men de må selvølgelig være passe utbløtt.
Klippfisk med potetløv
Klippfisk er ikke sesongvare, den kan du kose deg med hele året takket være saltingen og tørkingen. Men vi var på ingen måte først med denne deilige fisken; et par hundre år etter de første kan man vel si. Men vi er de beste!
Etter nyttår!
Etter jul og nyttår smaker det godt med litt lett mat. Vi tok ferdig utvannet klippfisk. Og, det var slett ikke vondt. Prøv selv!
Baccalà alla Vicentina
Stokkfisk er ikke det letteste å få tak i, i stokkfisklandet Norge. Klippfisk finnes overalt, men sannsynligvis må du langt nordover for å finne stokkfisk også i innlandet. Stokkfisk?, ja det har jeg valgt å kalle det. Som en ren demonstrasjon mot det jeg mener er kunnskapsløs bruk av matnavn i Norge. Er forberedt på å bli motsagt!! Vi har nemlig ikke bare èn tørrfisk, vi har tre: Stokkfisk, (stoccafisso, stockfish, stockfisch osv. utenfor hjemlandet) klippfisk og Boknafisk.
Klippfiskgrateng
Klippfisk er en utrolig anvendbar råvare, den krever bare litt forarbeid. Dersom du ikke kjøper ferdigutvannet fisk da. Vi har prøvd oss på en grateng med masse hvitløk, og borettaneløk fra Holm Gård, uten at jeg helt har forstått hvorfor de staver denne italienske løken borretane istedenfor borettane? Vi tar oppskriften skritt for skritt.
Klippfisk på grillen
For et par ukers tid siden var en av fiskebilene innom her; «Idag har jeg et godt tilbud til deg; utvannet frossen klippfisk». Og jeg, som liker det meste av fisk kjøpte en eske for å prøve. For det å slippe og vanne ut en dag du fyser på akkurat klippfisk, gjør det jo enkelt. Så det gjorde vi, «vi griller den», sa jeg til kona. Og det å grille når været er bra er jo bare koselig.
Brandade de Morue
Det er flere måter å lage brandade på; noen koker den i melk, andre i vann, for så å blande inn kokte poteter, creme fraiche og/eller fløte. Og selvfølgelig olivenolje. Hvitløk må absolutt ikke mangle i denne retten som opprinnelig var laget med aioli, klippfisk eller salt torsk, og poteter. Aiolien stammer fra midten av 1700-tallet, og brandade ser man på trykk noen tiår senere. Ordet kommer av brandado, «ting som røres», og det er akkurat det brandade er, rørt. Opprinnelig fra Provence, men brukes både i Spania, Portugal og Italia. Så hvorfor ikke i Norge, klippfisken kommer jo for det meste…