Dorade med fennikel, vi griller ute, og spiser inne!

Dorade med fennikel, på bordet

Når vi er ute og reiser, treffer vi ofte på spennende råvarer eller produkter. I Provence hadde de Dourade, eller dorade som man sier her. Og havabbor. Så fant vi begge igjen i Meny Saga i Skien. Og siden har vi brukt den noen ganger, til glede for oss selv og gjester.Ikke til forkleinelse for norsk fisk av god kvalitet, men det er faktisk slik at vi av og til blir litt lei av de 7-8 slagene vi finner i kjedenes fiskedisker.  En torgbil i Danmark har et langt bedre tilbud enn kjeden våre. Enten så tror de ikke at vi i Norge liker mer enn de relativt få slagene, eller så gidder de ikke å tilby større utvalg. Men den som intet våger, intet vinner!

Dorade skrapes
Disse doradene er flotte små fisker på ca. 250 gram. Oppdrettet i Hellas, uten at jeg kjenner til oppdrettsforholdene. Lette å tilberede, med få ben, men skrapes må de, for skjell har de.
Dorade, Rita
Fisken er lagt i grillen, penslet, krydret og vendt i fennikelfrø. Og de gjør ikke retten for utpreget, de bare tilfører fin smak. Foto: Rita Eckbo.
Dorade med fennikel, Ferdiggrillet
Doraden er ferdiggrillet, med et deilig sprøttt skinn som også smaker deilig. Så er det å gjøre ferdig retten, og servere den med fennikelsmør, sitron, og en god Provencesalat.
Dorade med fennikel, tallerken
Noen få dråper sitron, og litt smør over, så er fisken klar. Sprøstekt og god.

Dorade med fennikel, på bordet

Grillet dorade med fennikel

Ingredienser:
4 dorade a 250 gram, renset
½ dl olivenolje
3-4 ss fennikelfrø
60 gr smør, mykt
1 økologisk sitron
salt og pepper fra kvern
Slik gjør du:
Skyll den rensede fisken i kaldt vann. Skrap av skjellene. Skyll av igjen og tørk med tørkepapir.
Skjær tre snitt på hver side, pensle med olje, salte og pepre lett. Vend fisken i fennikelfrø. Grill den slik du selv liker den. I alubakke, som vi har gjort blir den kjempegod.
Litt av frøene skal du bruke i smøret, dvs du mortrer litt av dem og blander i smøret, som du ruller inn i folie og avkjøler i kjøleskapet. Legg opp som på bildet, med sitron i skiver og ditto smør.

Salat C de Azur

Salat som i Provence

Ingredienser:
1 aubergine
2 squash
2 paprika
blandet småsalat, feltsalat el.
40 gr parmesan
2 fedd hvitløk
1 stor tomat, selleriblader til garnering
6 peppermynteblader
gressløk
olivenolje, balsamico og eddik
4 toppskudd basilikum + 1 kvist timian
noen sorte oliven.
Slik gjør du:
Grille paprikaen til skinnet lett kan tas av, pakk inn i alufolie i et par minutter etterpå, da er de lettere å fjerne. Blancher tomaten (kryss i toppen med kniv), fjern skinnet. Både paprikaene og tomaten fjerner du frøene fra, og skjærer i fine firkanter.
Vask og skjær aubergine, squash og hvitløk i skiver. Friter aubergine og squash 1 minutt på hver side, de skal få en bruntone. Salte og pepre. Skjær peppermynte, basilikumblader og gressløk fint, rasp av timianblader og bland i grønnsakene.
Tilslutt blander du alt, har i vinaigrette, og legger opp som på bildet, med selleriblader, basilikumbladene, oliven og salat. Skjær over noen parmesanskiver.

Vinaigrette

2 ss hver av jomfruolje, balsamico og en lagret vineddik (hvis du har lagret da!)
½ ts salt og litt kvernet pepper
Bland godt. Den vil trekke inn i salaten, men oljen vil nok skille seg ut og legge seg på tallerkenen.

Print Friendly, PDF & Email