Scampi: kreps eller reke?

Ser DU hva som er en kreps og hva som er en reke av disse to. Det er det nesten ingen andre som gjør heller. Akkurat DET har rekeoppdretterne, importørene og matkjedene benyttet seg av. Ved å innføre en norsk råvaresvindel uten sidestykke. Klikk på bildet eller HER, så kommer du rett inn i e-boken.

Hadde du likt å få Norzola når det står Roquefort på pakningen? Men hvis det står scampi på pakningen, og du får oppdrettsreker da?
Det første lar seg ikke gjøre; Roquefort er et beskyttet ostenavn. Scampi er det ikke. I UK er det ikke lov å sette navnet scampi på oppdrettsreker, det sørger de engelske Fish Labelling Regulations for.
Norge, det første landet som fisket dette fantastiske skalldyret. Norge, landet som har fostret skalldyret med det latinske navnet Nephrops Norvegicus. Norge som har forsynt Adriaterhavet med denne delikatessen: Kvarner scampi, middelhavets kanskje beste skalldyr! Fraktet ned og utsatt fra Norge. Fra “sjømatlandet” uten bestemmelser for havets råvarenavn. Artsdatabanken er helt fraværende. Men vi har Matmerks beskyttede betegnelser. Spesialitetmerket for eksempel. Bruk det!!

Alle matinteressert visste dette for noen år siden!

Hvorfor har vi latt matkjedene ødelegge den norske sjøkrepsens ry og renommè. Hvorfor har de satt sjøkrepsens italienske og engelske navn SCAMPI på tropiske oppdrettsreker. 100% gjennomført. Som det første og eneste land i verden. Vår egen norske sjøkreps, som har vært kjent som scampi i den seriøse matverden i langt mer enn hundre år.

Gyldendals store 1979 2Gyldendals Store Kokebok

(bildet over)
fra 1979 er det beste eksempel på at man visste hva scampi er; 4 oppskrifter finner vi, alle med norsk sjøkreps (retten scampi fritti står på en annen side). De fleste med gjennomsnittlig matkunnskap visste dette den gang. Men klikk deg inn i boken, så får du hele historien om denne råvaresvindelen.

Tigerreker
Dette har aldri vært scampi. Det kan heller aldri bli det! For dette er tropiske oppdrettsreker av typen Penaeus monodon. Og medskyldig i at 35% av Mangroveskogen er borte ifølge WWF! Langt verre enn regnskogen mener eksperter.

Svindel er ikke svindel i Norge!

På TV i går (24. Februar 2017) snakket de om importert kjøtt. Da en representant for Forbrukerrådet ble spurt om hva han mente om hestebiff solgt som indrefilet av storfe, svarte han:

Det er svindel og kriminalitet!

Stykningsdelen indrefilet var altså av hestekjøtt, ikke av storfe som den ble solgt som. Med sjøkrepsen ble hele dyret byttet ut; oppdrettsbransjen satte sjøkrepsens navn scampi på oppdrettsreker; de selger en reke som sjøkreps. Da sier jeg:

Svindel er altså ikke svindel når det gjøres i Norge?

INGEN tør å ta et oppgjør med dette. De vrir seg unna, restaurantene bruker andre internasjonale navn på sjøkrepsen i den engelske teksten i menyene sine; Norway lobster for eksempel, eller langoustine. De slipper å ta standpunkt. Noe de skulle gjort for mange år siden. De har ikke visst hva scampi er selv, og da overtar redselen for tap av prestisje. De feiger ut!
Det finnes ikke 2 skalldyr med navnet scampi. Kun ett!
Mattilsynet tør ikke, Forbrukerrådet tør ikke, Norges Sjømatråd er totalt rådville, kokkebransjen er totalt likegyldig, og kjedene er totalt med. Mens rekeimportørene ler seg skakke under mottoet “Alt for Norge”?
For “der får vi det til”! 100% gjennomført!

Stopp en halv

Andres Viestad har tatt det opp. I dagens Magasinet i Dagbladet! (25. Februar 2017) Vittig og oppklarende skrevet!!

Scampi interi header

På tross av at scampi er navnet sjøkrepsen har vært kjent som i alle år, over hele verden. De blander navnet med den amerikanske matretten shrimp scampi, og tror shrimp er scampi fordi noen smarte importører innførte denne klare råvaresvindelen i siste halvdel av 80-årene. Det er like dumt som å tro at retten Chicken scampi betyr at chicken er scampi! De kikker på nettet, og sluker alle bildene av “scampi” rått; tiger prawns og king prawns. Eller tigerreker og kongereker som de heter på norsk. Og som ikke har NOENTING med scampi å gjøre. Og heller aldri har hatt det, bortsett fra i råvaresvindels form. Den norske! At de ikke skammer seg!!

Kikk på denne plakaten: NORSKEKYSTEN:

Plakaten er fra fra verdens mest anerkjente produsent av sjømatinformasjon. Tror du på det som står der? Er det bildet av en tropisk oppdrettsreke eller en norsk sjøkreps du ser?

 

Eller denne: FISH AND SHELLFISH:

Fra samme produsent finner vi denne. Tror man virkelig at det er vi i Norge, sjøkrepsens land, som har rett. Nei!, men det skulle det selvfølgelig ha vært. Det er på tide å snu seg litt rundt. Verdensmestere til tross.

 

Hva med denne fra NORGES SJØMATRÅD?:

Dette er Norges Sjømatråds plakat. Der er ikke sjøkrepsen med engang! Fordi de må skrive det riktige navnet på italiensk og engelsk? Den norskeste norske sjømatråvaren er ikke med i Norges Sjømatråds informasjonsplakat! Det er til å bli flau av! Er det BARE laks som teller?

Så en god oppskrift på verdens beste skalldyr.

3 X carpaccio

Carpaccio scampi råvarer 4Kos deg med en 3 x carpaccio av rå eller råfrosset sjøkreps, salmalaks og kalvefilet, som vi har gjort. I tillegg har vi brukt knust koriander, jomfruolje, oppbløtt steinsopp dill, stron og kirsebærtomater.

Carpaccio scampi råvarer2Og her har vi fra venstre; tomatene, bak olje med litt sitron og sort pepper, og olje med steinsopp. Foran olje med knust koriander, og til høyre med dill.

Carpaccio scampi mm 1Slik ble det ferdige produktet. Og slik gjorde vi:
Vri halen av scampien (sjøkrepsen) og ta ut halen. Legg dem med glad pack over og under. Bank forsiktig flate med en biffbanker eller kjele. Laksen skjærer du i tynne skiver, og det samme med indrefileten av kalv.
Legg opp scampi i midten, så laksen og tilslutt kalvefileten. Drypp sitronoljen over sjøkrepsen, dilloljen over laksen og steinsoppoljen blandet med korianderoljen over kalvefileten. En hel scampi til hver lar du trekke i kokende vann noen minutter, og legger opp som på bildet.
Start med den varme scampien, så spiser du deg fra midten og ut på tallerkenen. Server toast og en god vin ved siden av. Vi valgte en
Sauvignon Blanc.

Print Friendly, PDF & Email