Brasato al vino

Denne retten er laget som den piemontesiske Brasato al barolo, som lages med okse eller kalvekjøtt. Vi har brukt en toskansk vin denne gangen, fordi vi hadde nettopp hadde kjøpt en 3 liter fra Barone Ricasoli; en Formulæ. Dette er slow food på sitt beste. En forholdsvis kraftig, men svært enkel rett å tilberede, hvis du er litt tålmodig.

Og her er de enkle råvarene: Et stykke bankekjøtt eller oksestek, (kalv går minst like bra!), 1 løk, 2 hvitløkfedd, 1 gulrot, 1 stangselleri, et laurbærblad, og en kanelstang. Og selvfølgelig salt og pepper.

Sånn!, nå er alt klargjort for gryten, eller det ildfaste fatet som vi brukte denne gangen. Ikke alt for finhakket, alt skal kjøres i stavmikser etterpå, for å bli en deilig og sunn saus.

Bankekjøttstykket er lagt i fatet, som har fått et par ss god olivenolje i bunnen. Grønnsakene er lagt i, og kjøttstykket er saltet og pepret.

Vinen er helt i til det akkurat dekker. Du kan gjerne brune kjøttstykket først, men vi gjorde ikke det denne gangen.

Etter en times tid i stekovnen ser det slik ut i det ildfaste fatet. Og her skal det få stå å steke seg ferdig et par time til, 3 timer i alt.

Alt er ferdig, når gjenstår det bare å ta ut kjøttstykket, la det hvile under et lokk eller lignende. Ta ut rosmarinkvisten men la laurbærbladet være med når du kjører alt med stavmikseren. Tilslutt koker du inn sausen til ønsket tykkelse. Bruk gjerne noen dråper sukkerkulør hvis du liker en litt mørkere farge på sausen.

Ingredienser: (2 personer)
1 stykke bankekjøtt eller stek av okse eller kalv
1 gulrot
1 stangselleristang
1 rødløk
2 hvitløkfedd
1 laurbærblad
1 kanelstang
2 ss olivenolje
vin så det dekker
salt og pepper fra kvern
Slik gjør du:
Bruk gjerne en jerngryte eller stor stekepanne med lokk, vi brukte et ildfast fat. Følg ellers forklaringen under bildene, det burde være godt nok.
BUON APPETITO!

Print Friendly, PDF & Email