Kylling og EN enslig asparges
Dette er naturstridig! For noen dager siden, dvs 3. September 2016 skulle jeg luke i et bed hvor vi har ramsløk og et par planter asparges, og hva dukker opp under noen forvokste markjordbærplanters blader? EN asparges. Aspargessesongen gikk ut til St. Hans, så dette måtte vi jo feire. Derfor laget jeg en enkel rett med økologiske kyllinglår fra Holte gård, purrestuing, og EN asparges. For en sommer hva vekst angår. Det er nok en stund til vi får en slik grøde igjen.
Og her har den nettopp kommet opp av bakken, solen har fått slippe til litt, og den er iferd med å få sin lillarosa farge, før den går over til mørkegrønt. Ved siden av en bror eller søster som kom opp i juni/juli. Disse aspargesplantene står i halvskygge, så de er alltid litt senere, men aldri så sent som dette. Dt lar seg nesten ikke gjøre!
Og her er urtene til de økologiske kyllinglårene; en kvist salvie fra en italiensk plante innkjøpt iår, så en kvist fransk estragon, og til slutt en kvist salvie fra planten som har klart seg i hagen en 8-10 år. De gir alle tre en deilig smak til retten, og salvie bladene blir sprø som bacon dersom jeg er heldig.
De to lårene er krydret med salt og pepper, løkpulver, all spice, fersk hvitløk i skiver, og et par sitronbåter. Italiensk persille og finhakket estragon, begge fra hagen, er drysset over. Under ligger jomfruolje, og rundt San Marzano plommetomater fra drivhuset.
Alt er satt i 180 graders stekeovn, og salviebladene er lagt i oljen rundt kyllingen. De skal stekes med, men her må en passe på; de må ikke stekes for hardt, da blir de ikke sprø, de blir helt sorte!
Det gikk bra, alt er så og si perfekt. Salviebladene blir sprø med en gang du tar de ut av oljen, og oljen blir en fin «saus» over potetene.
Purreløken er skåret i ringer, og får koke til de synker godt sammen.
Hell av litt av kraften, og sil av purreløken. Ha den så over i en kjele.
Godt med sjalottløk og hvitløk i skiver eller båter, litt salt og pepper, og revet muskatnøtt. Og en sitronbåt. Og så kokes dette inn noen minutter.
Ha i creme fraiche, bland godt og kok videre til det tykner. Jevne gjerne med litt maizena utrørt i litt kaldt vann, eller ferdigmaizena; Redning som danskene kaller den.
Tilsutt har du i en god ss smør, men nå skal det ikke koke mer, bare rør inn smøret.
Økologisk kyllinglår med EN asparges
Ingredienser:
1 kyllinglår til hver
tomater
salvie, estragon og italiensk persille
asparges
1 stor purreløk
creme fraiche
smør
sjalottløk og hvitløk
Slik gjør du:
Krydre kyllinglårene, og gjør som i det første bildet med kyllinglårene. Sett i stekeovn ved ca 180 grader. Stek ca en halvtime, og følg med underveis. Stikk gjerne med en stoppenål for å se om det siver ut klar væske. Da er de ferdige. Kok aspargesen til fargen skifter til mørkegrønn. Ikke skrell dem, skjær eller brekk bare av det nederste træne.
Lag purrestuingen som forklart i teksten under bildene.