Scampi; hva i all verden menes

Kongereker mede vaktelegg2_edited-1
Bildet viser Penaeus monodon, solgt under navnet kongereker. I verden utenfor Norge går Penaeus monodon under navnet tigerreker, kongereker eller kjempereker, størrelsen avgjør hva de skal kalles. Kongerekene på bildet ER sertifisert.

Teksten på dagens uthevede bilde, er egentlig så kryptisk at det er vanskelig å dechifrere. Det står: “Hvis du bruker scampi eller tigerreker/kjempereker, må du sørge for at disse kommer fra et godkjent og sertisert oppdrettsanlegg. Hvis du bruker scampi, kan du ta det helt med ro; scampi er norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus), og den lar seg ikke oppdrette. Hvis du derimot bruker tiger, konge eller kjempereker, må du være på vakt. Dette bør Lise Finckenhagen vite, det er hun som har skrevet det! Hun er såvidt jeg vet utdannet kokk! Dette er IKKE et angrep på henne spesifikt, det kan du lese mer om nedenfor.

scampi-m-paven
Scampi klargjort for grillpannen. Paven er tatt ut og ligger oppe til venstre i bildet. Mer om dem lenger nede.

Har “valgt” å kalle dem for scampi

Men, nå vet jo alle vi kunnksapshungrige, ekte matelskere, at oppdrettsreker ikke er scampi. Det er reker! Scampi er norsk sjøkreps, noe annet har det aldri vært, og kan heller aldri bli. “Vær på vakt”, skriver jeg over. Det må du rett og slett være fordi oppdrettsreker har vært solgt uten sertifisering eller som ikkeøkologiske i lang tid i Norge. Og de rekene har ifølge WHO vært en sterkt medvirkende årsak til at 40% av verdens Mangroveskog er borte. (Er det OK?) Derfor er det viktig å lete seg frem til de sertifiserte eller økologiske. Men i Norge har bransjen “valgt” å kalle dem for scampi, for å kamuflere hva de egentlig er, og for å spekulere i en dyrere råvares navn.

“Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for varmtvanns-reker” 

forklarer Trygve Åsvestad i Polar Seafood. Kan en næring det da?
Man har “valgt” å innføre en svindel som har lurt hele Norge! Og det morsomme er at samme Polar Seafoods moderselskap på Grønland eksporterer tonnevis med norsk sjøkreps til verden ellers. Under navnet S C A M P I!
Skjønner tegningen? Her hjemme er vi stort sett i all matsammenheng så lette å lure, men fordi vi heldigvis har Matmerk og trygge merkebetegnelser er vi kommet noe lenger enn for noen år siden. Men ikke langt nok. Oppdrettsrekene har for eksempel Mattilsynets Nøkkelhulsmerke, under navnet scampi.

Må jeg egentlig være snill?

Skal jeg la være å bruke navn for å spare de som etter gjentatte henvendelser ikke engang gidder å svare. Nei og atter nei! Riktignok er jeg en gammel halvsenil 73-åring, men det får da være grenser!
FOR; ingen har noen gang prøvd å motsi meg i argumentasjonen. Hvorfor?
Senest for 3-4 uker siden henvendte jeg meg for annen gang til TV2, første gang oversendte jeg boken om scampi til en navngitt person, etter tips fra en god venn i Matmerk, nå sist tipset jeg dem om scampitøyset. Ikke ett ord til svar noen av gangene, boken kom tilbake i en pakkekonvolutt. La meg si det slik:

Det er en gammel god norsk skikk å svare når man får en henvendelse. Folkeskikk!

Jeg er møkklei av å bli betraktet som en halvtullete kvise på nedlatende kokkers, kjøkkensjefers, restaurantanmelderes, medias, rekeoppdretteres, matkjeders, Mattilsyntets, Forbrukerrådets og Norges Sjømatråds rumpe. Fordi de er redd for å utlevere sin egen manglende kunnskap. (Gjelder ikke matkjeden og oppdretternes kunnskap, de vet utmerket godt hvorfor de innførte svindelen.)
Sjømatrådets direktør sitter såvidt jeg vet i Matmerks styre. Ikke engang han gidder å gjøre noe. Og sjømatrådet er blant de verste i klassen! (Det ligger nærmere 50 innlegg om sjøkreps og oppdrettsreker på denne bloggen. Plukk selv!) Les mer om sjømatrådet her!
Om jeg har tenkt å gi opp denne årelange krigen? Nei hvorfor det, jeg har sikkert noen år igjen.

Scampi i grillpanne

scampi-grilles De rensede, halverte scampiene er nettopp lagt i en godt varm grillpanne, og får steke med til fargen på kjøttet går over fra gjennomsiktig til hvit.

seafoodmix

Sjømatmikset, som du får kjøpt i innvandrerbutikker og noen av kjedebutikkene, er tinet, saltet lett, og får koke litt i creme fraiche.

scampi-og-seafoodmixIngredienser:
1 scampi delt på langs pr person
1 halv pose sjømatmix
salt og pepper
jomfruolje og sitron
nystekt baguette, grov eller fin
Slik gjør du:
Tin scampien dersom den er råfryst. Del den i to, og ta ut paven. Tins sjømatmiksen, du kan gjerne beholde tinevannet og koke det inn med cremefraice først, for så å ha i skalldyrmiksen. Det sitter mye smak i tinevannet. Legg opp som på bildet over.

God appetitt!

%d bloggere liker dette: