Svinehjerte. Hjertegodt, ikke hjerterått!

1. Svinehjerte med sopp

Vi bruker lite innmat i Norge. Dessverre, for det er virkelig mye godt som kan tilberedes med disse gode råvarene. Svinehjerte servert som vilt for eksempel. Bare så synd at det er så vanskelig å få tak i. Et deilig, mørt og smakfullt kjøtt. Vi var en tur på Skagen, og på veien hjem stakk vi innom slakter Winther i Hirtshals. Der lå to store ferske svinehjerter til Dkr. 19.90. Og det lar seg høre.Tenk hvor mye godt vi kunne laget med innmat; kalvelever og lammelever, eller kaninlever, som av mange regnes som verdens beste. Og av lammenyrer, kalvebrissel, ja til og med kalvehjerne. I Italia har vi prøvd Trippa, eller kumage, men det falt ikke helt i smak. Svinelever, svinetunge og mye mer er heller ikke å forakte.

2. Svinehjert helt_edited-1
Slik ser svinehjertene ut i butikken. De pakkes ofte to og to, og er åpnet.
Svinehjertene må renses litt for blod og årer, men det er fort gjort.

Henriette Schønberg Erkens stekte svinehjerter er et godt utgangspunkt første gang det prøves. Hun har forresten også oppskrifter på svinetunge og svineører, kalvenyrer, flere med kalvebrissel og kalvehjerne, stekte fåretunger, griljerte lammehoder, fårehjerte osv.

4. Surret
Et par tynne epleskiver er lagt inn, og hjertene er surret med bommulstråd.

Før spiste man det fordi man var fattige, sier vel da noen. Joda, men riktig tilberedt er det i tillegg nydelig delikatesser, som man kanskje må venne seg litt til.  Men må man ikke det med det meste? Ett er ialfall sikkert; kjøttet er mørt og meget smakfullt. Og sikkert ikke usunt! Her er hjertene stekt som vilt.

6. Svinehjerte med sopp1
 Svinehjerte, gul trompetsopp og potetpuré. Med en deilig smaksatt saus.

Oppskrift:

Ingredienser:
3 store svinehjerter
1 eple
3 dl. god kjøttkraft
1 dl. eplemost fra Telemark
½ boks creme fraiche
salt og pepper, jomfruolje og litt smør
gul trompetsopp eller traktkantarell
Egge eplebrennevin
Slik gjør du:
Svinehjertene er vanligvis delt halvveis igjennom. La de ligge i kaldt vann en times tid, og befri dem for blod, og de største blodårene, som Henriette skriver. Tørk dem godt med tørkepapir. Skjær eplet i tynne skiver, fyll inn et par skiver i hvert hjerte, og bind om med bomullstråd.
Brun dem i olivenolje og litt smør, ha over i en kjele og hell på kraften og eplemosten. La småtrekke ca 2 timer. Sausen koker du inn med nok creme fraiche til at den tykner litt. Smaksett med et par-tre spiseskjeer tilslutt.
Stek soppen slik du liker den. Server med sopp, saus, potetmos og tyttebærsyltetøy.

5. Svinehjerte, soppen
Bak står den gule trompetsoppen og surrer i olivenolje og litt smør. Til høyre Egge eplebrennevin, som gir en deilig eplesmak til sausen.

Potetpuré

1 kg. poteter
2 løk, pepper
smør, fløte
revet muskatnøtt og 2 piskede eggeplommer
Del potetene i båter og kok dem såvidt møre. Kjør alt untatt smøret og eggeplommene i en hurtigmikser. Bland tilslutt i smøret og de sammenrørte eggeplommene. Salte og pepre etter smak. Ha i noen dråper trøffelolje hvis du liker smaken.