Den lille urteskolen, -Salvie

Salvie blir ofte tilsatt fet mat for å gjøre den lettere fordøyelig, men den kan også brukes til masse annet! Sprøstekt  i jomfruolje eller smør feks.

Salvie

(Salvia officinalis, flerårig urt fra leppeblomstfamilien)

Opprinnelse og historie

Salvie kommer av det latinske navn salvare, å redde. Den skal  ha reddet mange fra flere sykdommer og plager. Bladene ble brukt mot munnsår, halsinfeksjon og hoste. Blir også kalt tesalvie etter sin bruk som te, som skal være krampeløsende og motvirke tretthet. Og stoppeurt fordi den ble brukt til stopping av sjøfugl, and og gås. ”Salvi med rud i allen stund, gjør din Drick både god og sund” sa Simon Paulli, forfatteren av Flora Danica, som levde på Kristian IV’s tid. (Rud er vinurt, som ble brukt sammen med vin mot pest.) I klostertiden, i legeskolen i Salerno i Italia, ble den brukt som universalmiddel. Også i likører og parfymeartikler har den vært hyppig brukt.

Bruk i maten

Det er bladene og toppskuddene som brukes til krydder og te, både friske og tørket. Salvie blir ofte tilsatt fet mat for å gjøre den lettere fordøyelig; i sauser og supper, til ål, fårekjøtt, farseretter og svinekjøtt. Og den er brukt i sylte. Den er deilig til stekt sild, og den italienske retten saltimbocca, som betyr ”hopp i munnen,” består av en tynn kalvesnitsel med skinke og et stort blad salvie, surret i smør og hvitvin. Når du koker bønner har du salvie i kokevannet, det setter en ekstra spiss på bønnene. Sprøstekt og drysset over pasta blandet med en god olivenilje, er en enkel og svært smakfull rett. Men også blader dyppet i pannekakerøre, (beignet) og fritert, er en smaksopplevelse du burde unne deg. Prøv også å hakke den og røre den inn i en løkpurè eller eplesaus servert til gås, and eller svinekjøtt.

Riktig oppbevaring

Klipp først av posen et par cm over pottekanten dersom du har kjøpt planten i butikk
Salvie skal være frisk i fargen, bladene hele, og sterkduftende. Den krever mye lys. Plant den gjerne ut, den klarer ofte overvintring. Dersom du vil ha den som potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer.  De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe. Frys gjerne salvie ved å ha friske buketter i en liten plastpose og blås inn litt luft. Knus det siden og dryss over retter du liker.

Og her oppskrift med salvie i retten saltombocca, kanskje den mest kjente retten med salvie:

Kylling saltimbocca

%d bloggere liker dette: