Scampi, hvorfor i Norge?

Scampiboken, omslag2
Klikk på bildet så får du hele historien.

Norge, som har fostret scampien, Norge, som har sitt eget lands navn i det latinske navnet Nephrops Norvegicus. Norge som også har det i et av de fire påbudte navnene på norsk sjøkreps i Storbrittania: Norway lobster. Norge som har forsynt Adriaterhavet med denne delikatessen, fraktet ned og utsatt fra Norge. Kvarner scampi; kjent som Middelhavets kanskje beste skalldyr! 

Gyldendals store 1979 2Gyldendals Store Kokebok

(bildet over)
fra 1979 er det beste eksempel på at man visste hva scampi er; 4 oppskrifter finner vi, alle med norsk sjøkreps (retten scampi fritti står på en annen side). De fleste med gjennomsnittlig matkunnskap visste dette den gang. Men klikk deg inn i boken, så får du hele historien om denne råvaresvindelen.

Tigerreker
Dette har aldri vært scampi. Det kan heller aldri bli det! For dette er oppdrettsreker av typen Penaus monodon. Og medskyldig i at 35% av Mangroveskogen er borte. Ifølge WWF! Langt verre enn regnskogen mener eksperter.

Idag vet ingen i matNorge hva scampi er! Eller de vil ikke vite det. INGEN tør å ta et oppgjør med dette. De vrir seg unna, bruker andre internasjonale navn på sjøkrepsen i den engelske teksten i menyene sine; Norway lobster for eksempel, eller langoustine. De slipper å ta standpunkt. Men det finnes ikke 2 skalldyr med navnet scampi. KUN ETT!
Mattilsynet tør ikke, Forbrukerrådet tør ikke, Norges Sjømatråd er totalt rådville, kokkebransjen er totalt likegyldig, og kjedene er totalt med. Mens opdrettsrekeimportørene ler seg skakke under mottoet “Alt for Norge”! For “der får vi det til”! 100% gjennomført, som det eneste land i verden!

Scampi interi header

På tross av at scampi er navnet sjøkrepsen har vært kjent som i alle år, over hele verden. De blander navnet med den amerikanske retten shrimp scampi, og tror reker er scampi fordi noen smarte importører innførte denne klare råvaresvindelen i 80-årene. I NORGE! Da er det liksom greit å ha 2 scampi, en riktig og en falsk! De kikker på nettet, og sluker alle bildene av “scampi” rått; tiger prawns og king prawns. Eller tigerreker og kongereker. Som ikke har NOENTING med scampi å gjøre. Og heller aldri har hatt det, bortsett fra i råvaresvindels form. Den norske! At de ikke skammer seg!!

3 x carpaccio

Carpaccio scampi råvarer 4Kos deg med en 3 x carpaccio av rå eller råfrosset sjøkreps, salmalaks og kalvefilet, som vi har gjort. I tillegg har vi brukt knust koriander, jomfruolje, oppbløtt steinsopp dill, stron og kirsebærtomater.

Carpaccio scampi råvarer2Og her har vi fra venstre; tomatene, bak olje med litt sitron og sort pepper, og olje med steinsopp. Foran olje med knust koriander, og til høyre med dill.

Carpaccio scampi mm 1Slik ble det ferdige produktet. Og slik gjorde vi:
Vri halen av scampien (sjøkrepsen) og ta ut halen. Legg halene med glad pack over og under. Bank forsiktig flate med en biffbanker eller kjele. Laksen skjærer du i tynne skiver, og det samme med indrefileten av kalv.
Legg opp scampi i midten, så laksen og tilslutt kalvefileten. Drypp sitronoljen over sjøkrepsen, dilloljen over laksen og steinsoppoljen blandet med korianderoljen over kalvefileten. En hel scampi til hver lar du trekke i kokende vann noen minutter, og legger opp som på bildet.
Start med den varme scampien, så spiser du deg fra midten og ut på tallerkenen. Server toast og en god vin ved sidenn av. Vi valgte en
Sauvignon Blanc. VELBEKOMME!

%d bloggere liker dette: