Scampi og Sjømatrådet

Scampi, 2 stk sort 600

Til orientering; Sjømatrådet har nå trykket opp nye flotte plakater.
Et opplysningskontor bør ha som hovedmål å opplyse om det som ligger i navnet; Opplysningskontoret for egg og kjøtt bør primært opplyse om egg og kjøtt, ditto for kontoret for frukt og grønt osv. Og Opplysningskontoret for fisk og skalldyr for nettopp det. Men Norges Sjømatråd, eller Sjømatrådet som det heter idag, gjør ikke det, de har rett og slett ikke tatt med det norskeste norske skalldyret. Det er ikke med i infomateriellet deres. Hvorfor? 

Fiskeplakat 1
Dette er opplysningskontorets plansje “Fiskeplansje, norsk”, utgitt av Sjømatrådet, som det heter idag. Eller Opplysningkontoret for fisk og skalldyr, et navn som også brukes. Men verdens kanskje mest kjente “norske” skalldyr er ikke med. (Beklager dårlig oppløsning på bildet!)

I 1991 ble Eksportutvalget for fisk etablert. På denne tiden brukte man svært lite norsk sjøkreps i Norge. Noen få år tidligere dukket det opp et nytt skalldyr, importert fra Asia; Penaeus monodon, eller tigerreker, som det først ble solgt som i Norge. Oppdrettsreker. Så fant noen smartinger på å stjele sjøkrepsens italienske og engelske navn( ett av fire påbudte), og sette det på rekene. De visste muligens ikke at navnet scampi ble brukt over hele verden på norsk sjøkreps?

Tigerreke, kjempe 250 gr
Penaeus monodon, eller tigerreke som de heter på norsk. Er dette synderen som gjorde at sjøkrepsen ikke ble med? Salget skal beskyttes? Ikke vet jeg. Eller visste ikke Sjømatrådet bedre?

Så dukket en plansje kalt “Fiskeplansje, norsk opp. Du så den overalt i fiskebutikker og bak mange fiskedisker. Forsåvidt grei den, men utrolig nok; Norsk sjøkreps var ikke med? Alle navnene på fiskeplansjen har med flere utenlandske navn på sjødyrene, også det italienske. Det er svært sannsynlig at det er grunnen til at de ikke har tatt med sjøkrepsen i informasjonsmateriellet, da må det jo stå scampi under norsk sjøkreps! Tap av prestisje kan være en grunn til at de aldri har rettet det opp. Eller at en gryende oppdrettsrekebransje skulle få være i fred. Sjøkreps var ut. Ikke vet jeg?

Scampi 600
Nephrops Norvegicus, navnsatt av Carl v. Linné i 1758, ble ikke verdiget plass i opplysningskontorets infomateriell.

Norges sjømatråd omtales som “verdens største fellesmarkedsfører av fisk og sjømat”. Noe ambisiøst kanskje, når det mest kjente skalldyret ikke er med. Det er det heller ikke i noe av markedføringsmateriellet deres.
“Vi ønsker selvsagt også at det nye navnet (Sjømatrådet) skal tydeliggjøre at vi er en organisasjon som arbeider på vegne av hele den norske sjømatnæringen.”, sa de i 2012. Hva med sjøkrepsfiskerne, Seashell AS og de andre for eksempel?

Scandposters

Scampi norskekysten. Plakat
Den danske plansjen The Norwegian coast har med 13 nasjoners offisielle navn på norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus). Det engelske navnet er scampi (ett av fire påbudte navn i Storbritannia). Det italiensk er scampo, som er scampi i entall.

ScandPosters regnes av sjømatbransjen utenfor Norge som den beste leverandøren av referanse og markedsinformasjon for fisk og skalldyr som finnes:
“We are internationally recognized within the seafood industry as the best resource for marketing and reference information.”

Så hvorfor ikke i Norge?

Scampi og reke
Sjøkreps til venstre, tigerreker til høyre. Ikke vanskelig å forstå at det ligger tilrette for å jukse med så like produkter. Men hvorfor er ikke Sjømatrådet tilstede?

Da jeg henvente meg til Sjømatrådet for mange år siden fikk jeg svaret “Hmm, interessant”. Da jeg prøvde igjen noen år senere, fikk jeg ikke noe svar. Så enda noen år senere kom dette svaret fra mat- og ernæringsfaglig rådgiver Ingebjørg Moe (utdrag):

”Vi må bare erkjenne at vi ikke har vært flinke nok til å ivareta denne arten, vi har så mange arter som skal ha oppmerksomhet. Men når det gjelder ren faktainformasjon så må vi gjøre noe, takk for at du minner oss på det. Ved neste opptrykk og revisjon av Fakta om fisk og Fisk og skalldyrplansjen skal vi få med krepsen. I mellomtiden skal vi sørge for faktainformasjon på godfisk.no

Jeg vet at jeg fikk denne informasjonen fra deg også for mange år siden, da var jeg relativt ny i jobben og lett forvirret over navnet scampi som jeg egentlig ikke visst hva var for slags krepsdyr. Da kom informasjonen fra deg og jeg fikk hele forklaringen på forvirringen. Siden den gang har jeg prøvd å kjempe mot bruk av scampi og misbruk av navnet, men det er som å kjempe mot vindmøller. Og det er skremmende at velrenommerte matskribenter godtar navnet og bygger opp under feil fordi det er det folk kjenner og bruker.” Hun har senere gjentatt at scampi er norsk sjøkreps, og ikke oppdrettsreker, i Aftenpostens magasin Mat fra Norge.

Et meget ærlig svar fra en samvittighetsfull fagperson. Men hun har nok stått alene; Sjømatrådet har ikke gjort noenting! Og hun ser ikke ut til å jobbe i Sjømatrådet lenger. Håper ikke det er min skyld!

Hvis noen av mine antagelser er riktige, og det tror jeg de er etter 2 tiårs innhenting av faginformasjon, og kamp mot dette, er det ett ord som passer:
Hårreisende av en statlig finansiert organisasjon!!

————-

Skalldyr
Knivskjell bak til venstre, klokjøttet med litt aioli til høyre. Så to sjøkreps og en østers.

Skalldyrtallerken

Ingredienser: (til hver person)
2 store sjøkreps
1 østers
6 knivskjell
1 sitronbåt
jomfruolje til steking
baguett til å dyppe
Slik gjør du:
Legg den kokte sjøkrepsen på siden. Trykk hardt og raskt på haledelen med håndflaten (tommelputen). Fjern panserskallet. Ta av alle klørne, kast de sm, og plukk ut kjøttet fra de to store.Stek knivskjellen i olje til de åpner seg. Ingen fare dersom de er noe åpne når du kjøper dem. De skal lukte sjø. Åpne østersen, og legg opp som på bildet.

Print Friendly, PDF & Email