Saltet og røkt!

Lammeskank, røkt ingr
Lammeskanker, kålrot, en god kjøttkraft, sjalottløk, hvitløk og selleri brukte vi til denne deilige retten.

Saltet og røkt lammeskank er ikke et helt vanlig produkt. Håndverksmessig produsert på det lokale slakteriet Edland kjøtt, som ligger i Spar Haukeli sine lokaler. Et produkt, eller en råvare vi så absolutt kan tenke oss å prøve igjen. Men som med det meste av saltet og røkt kjøtt; du må vite hva du gjør. Her gjelder så absolutt uttrykket «for lite og for mye forderver alt». Men så veldig vanskelig er det ikke! Vi tar det skritt for skritt.

Lammeskank, røkt koker
Du kan aldri være helt sikker på om saltingen er etter din egen smak. Derfor kokte vi opp de to lammeskankene og smakte litt på vannet underveis. Du kjenner fort om det er for mye saltet. Det aller beste er selvfølgelig å spørre i butikken, de vet det som regel. For mye salt i den ferdige retten er ikke særlig sunt eller godt, og for lite gjør kjøttet vassent, uten smak. Vi lot skankene småkoke et par-tre minutter med et laurbærblad fra vårt eget lille laurbærtre.

Lammeskank, røkt stekes
Skankene er brunet i en blanding av jomfruolje og smør, og løk, hvitløk og selleri er lagt i. Alt får surre noen minutter, til du synes bruningen passer din egen smak.

Lammeskank, røkt stekes 2
Kraften er helt over, og stekepannen er satt inn i ovnen. Jomen fant jeg ikke en flott kvist rosmarin i en potte i drivhuset også
15. November. Slett ikke dårlig! Den får koke med. Du må regne en steke/koketid på to til to og en halv time, litt avhengig av hvor lenge du kokte ut saltet. Eller vannet ut dersom den virket veldig salt.

Lammeskank, røkt saus
Kraften er silt av i et dørslag, hvor du bruker en skje til å presse ut så mye som mulig av løken, hvitløken og sellerien. Et par skjeer sæterrømme ble blandet i, sausen ble kokt inn med litt «redning» som danskene kaller den brune ferdig Maizenaen. Noen dråper sukkerkulør, og sausen er ferdig. Joda, jeg bruker sukkerkulør når det passer meg, alt må jo ikke være gastrosophisk til enhver tid!

Kålrotstappe

Ingredienser:
1-1,5 kg. kålrot
1/2 løk i skiver
hvit pepper og nyrevet muskanøttt
persille

Slik gjør du:
Kok kålroten og løken nesten mør. Kjør det i hurtigmikser til en fin masse, eller bruke en potetmoser, litt avhegig av om du liker den fin eller grov. Spe med litt kjøttkraft og fløte til passe konsistens. Riv i godt med muskat og kvern over hvit pepper. Bland tilslutt i godt med meierismør, og litt grovhakket persille.. Lammeskank, røkt retten2

Og slik ble resultatet; En mør lammeskank med nydelig farge, mandelpoteter, kålrotstappe med persille, hjemmesyltede agurker, (og et skummend glass kaldt øl). Kan man bedre ha det! Kanskje leverer Edland slakteri dette produkte til flere butikker. Iallfall i Telemark.

Print Friendly, PDF & Email