Entrecote med årets nye ugress

Vårurter
Skvallerkål, løvetann og brennesle går godt an i en liten stuing, sammen med de først spe skudd av asparges, og noen blader ramsløk.

Det er tid for ugress igjen. Hagens spiskammer har mye godt å by på på denne tiden. Ikke bare ugress spirer opp av jorden, de flerårige urtene kommer også nå. Det er nemlig VÅR! Hos oss dukker også de første aspargesene opp, ca en måned forsinket. Vanligvis dukker de opp omtrent samtidig med biene, dvs rundt 10, April. Alt dette må vi benytte oss av, vi har grillet en entrecote med ugress og litt til.

Asparges og ramsløk
Og her er det du trenger til denne deilige stuingen; Jomfruolje, hvitvin, creme fraiche, noen ramsløkblader, og aspargesskudd dersom du har i hagen. Men kjøp gjerne årets første. Ugresset ligger klart, det er akkurat ferdig blanchert.

Ugressplantene trenger ikke sprøyting eller omstendig pleie og stell. Og ikke trenger de såes eller plantes, rakes eller vannes, gjødsles eller lukes. De klarer seg stort sett like godt hvert år, disse våre fiender i hagen. Biodynamisk «dyrket» som de er. Men at de deiligste retter og tilbehør kan lages av det forhatte ugresset tenker vi ikke alltid på, selv om vi nok har visst det. Så hvorfor ikke prøve noen av dem som nytteplanter. For det er nettopp det svært mange av dem er. Meldestokk, løvetann, brennesle, rødkløver, groblad, vassgras, skvallerkål, og hva de nå heter alle sammen.

Ugress koker
Kok opp litt vann med salt, legg i ugresset, og la det få et godt oppkok. la stå noen minutter, så er det klart til å finhakkes.
Ugress ferdig
Kjelen er satt på sidebrenneren på grillen, alt ugresset, aspargesbiter og ramsløk har fått surre i olje, og er innkokt litt med hvitvin. Creme fraiche er blandet i, og ugresset er klart for bordet.
Entrecote
Så var det de fint marmorerte entrecotene sin tur, bare litt salt og pepper, og litt olivenolje penslet over. Grillen er neste!
Entrecote grilles
4 minutter på hver side, pensle litt med olivenolje underveis, og entrecotene er også klare for å legges opp. Saftige, smakfulle biffer.
Entrecote med ugress
Retten er lagt opp. Ikke neo saus, bare den deilige stuingen, litt aioli og baguette. Selv tok jeg en liten flaske nostalgisk Moretti fra Italia denne gangen. Men det det norske utvalget av øl er nok å foretrekke for mange, også for meg.

Entrecote med ugress

Ingredienser:
4 entrecote
skavallerkål, brennesleskudd og nye, små løvetannblader
noen ramsløkblader
aspargesskudd dersom du har det i hagen
jomfruolje
litt hvitvin
creme fraiche
salt og pepper
Slik gjør du:
Skyll ugresset godt, og plukk ut det beste av det. Varm opp litt saltet vann i en kjele, ha i ugresset, kok opp igjen og la stå noen minutter. Sil av og finhakk. Plukk inn noen ramsløkblader og aspargesskudd. Skjær aspargesen i fine biter, ikke noe skrelling her i gården, bare skjær av det nederste trene. Varm litt olje i en kjele, ha i ugresset, aspargesen og ramsløken (finsnittet). Kok inn noe, ha i creme fraichen, og smak til med salt og pepper.
Grill biffen slik som du selv liker den. Legg opp som på bildet, med litt aioli til å dyppe kjøttet i. Server med baguette, denne er fra Rema 1000, og den beste vi har funnet på markedet her i Bø (i kjedebutikkene).

%d