Godt med surstrømming.

Kan du tenke deg rakfisk x 10. Det kan vi. I tre år har vi vært i surstrømmingslag hos Britt og Einar. Sammen med gode venner. 10 i tallet. Alle godt voksne. For det må man kanskje være for å spise ”råtten fisk”. Eller hva mener du? Du kjøper den i Sverige, og får med deg lukt i bagasjen hjem. Men heldigvis i godt tette bokser. Ikke bare smaker det godt. Det lukter godt også. Men det er jeg vel nesten alene om å mene. Og det er på ingen måte råtten fisk vi spiser. Like lite som rakfisk er det. Rakfisk er fermentert eller gjæret ørret, surstrømming er fermentert sild. Det er ikke verre enn det.

Riktig flott oppdekket bord kom vi til. Holdt i en nydelig rosa farge og i det jeg vil kalle en lett feminin stil.

Denne småvokste lille sildetypen er hjemmehørende i Østersjøen. All sild nord for Kalmar får betegnelsen strømming. Og den som skal bli surstrømming fiskes sent på våren, og legges i mettet saltlake i store åpne trekar. Så, etter noen dager helles den over i tønner med lokk, denne gang med en svakere lake. Når fisken begynner å gjære holdes temperaturen på 15 til 18 grader i inntil 8 uker. Så legges fisken på boks til sesongen starter. Og den starter tredje torsdagen i august. Vi inntok vår lille smaks og luktfisk dagen etter, i år.

I tillegg til løk, er Einars hjemmebakte flatbrød, kokte nypoteter og rømme favorittilbehøret.

Men mørke skyer viser seg for den fantastiske delikatessen, for det svenske Livsmedelverket liker ikke en fast premieredag! Det finnes ikke noe hygienisk motiv for dette, mer at fisken modner til forskjellige tider langs Norrlandskysten, hvor den produseres. Den har altså en primeurdag, akkurat som Beaujolais nouveau, ferskvannskreps og mange andre har det. Og de er redde for at salget skal gå tilbake, akkurat som det har gjort med krepsen, siden dens premieredag ble tatt bort i Sverige. Dette er jo akkurat det Slow Food kjemper imot! Tradisjoner må bevares så godt det lar seg gjøre.

Nesten klar til å inntas. Rensingen av fisken kan være en prøvelse første gang du forsøker.

Det er flere måter å åpne en surstrømmingsboks på. Den enkleste er med en boksåpner. Etter at du har stukket to hull i boksen, så du riktig kan trekke inn den deilige odøren. Den som skal gjøre deg sulten.

Nesten klar. Skinnet er tatt av, og nå gjenstår bare å filetere de to fiskene. Bakerst melke, så rogn. som selvfølgelig også spises.

Det kan sprute litt opp! Mange legger et håndkle over, og atter andre åpner den i en bøtte med vann. Og det vanligste tilbehøret er flatbrød, kokte poteter og løk. Gjerne med litt god rømme til.

Endelig klar for et herlig måltid med deilig velluktende surstrømming.
Noen foretrekker surstrømmingsklämma som Knut, som er hardt eller mykt flatbrød med kokt potet, surstrømming, finhakket løk og gjerne rømme og dill.
Og hva passer vel bedre til surstrømming enn deilig norsk akevitt, og Norrlandsøl. Det er jo derfra surstrømmingen kommer.

Alt i alt en fantastisk hyggelig lukt og smakfull kveld. Bare så synd at det er et helt år til neste gang!
Så har du ikke prøvd surstrømming eller rakfisk før, har du noe godt i vente. Men start med rakfisken! Ellers kan overraskelsen bli for stor.

Print Friendly, PDF & Email