Fonduta, den ekte fondue? Skritt for skritt.

Den kjente og deilig smakfulle osten Fontina fra Aostadalen som grenser mot både Sveits og Frankrike er klar for å bli Fonduta, områdets osterett nummer en. Vi bestilte osten på Meny.

Det er OsteVm i Bergen om et par dager, og ostens dag feiret vi for noen  få dager siden. Da passer det kanskje med 70-årenes in rett for mange; smeltet ost og brødbiter. Eller det vi kaller ostefondue. Flere hevder å ha den originale oppskriften på den; Sveits, Frankrike, Italia for eksempel. Selv fester jeg lit til denne deilige ostefondutaen fra Aostadalen, også mye brukt i Piemone, om enn på en litt annen måte. Smak på det italienske navnet; Fonduta, Fontina, en osterett laget med osten Fontina, og med navnet Fonduta. Høres ikke det riktig ut? Og osten har aner helt tilbake fra 1270. Vel la oss ikke krangle om dette; vi kaller den en rett fra alperegionen. Gleder meg til å delta som dommer under OsteVm, her er link til bloggen deres: https://www.ostevm.no/blogg

Når du har skåret fra skorpen på osten, deler du den i biter  som på bildet.

Så blander du i helmelk, og lar det godgjøre seg i kjøleskap en 5-6 timers tid. Gjerne 12 timer hvis du kan vente!

Så har du litt smør i en kjele og heller forsiktig i ost/melkeblandingen. La alt varmes opp forsiktig slik at osten smelter uten å koke. Bland i eggeplommene men pass godt på at det ikke er for varmt, da trevler det seg.

Slik ser den ferdige osteblandingen ut. Når den serveres rives det hvit trøffel over retten, men i mangel av det kan du gjerne ha i noen dråper ekte trøffelolje. Eller du kan ha det i mens du inntar retten, da får du mer smak av trøffel.

Skjær en god loff i biter som på bildet, de skal dyppes i ostemassen etter lett bruning.

Ostebitene brunes i litt jomfruolje iblandet litt smør, eller bare i smør. Det velger du selv.

Og slik serverte vi den; med en enkel salat, trøffelolje og en god vin. Her en Tignanello, som anbefales til Fonduta. Dyr er den, men kvaliteten rettferdiggjør prisen, syntes vi alle fire. Noen dråper italiensk Kirsch i osteblandingen  er heller ikke vondt. Vi ga bort det gamle fonduesettet for mange år siden, dette er trinnløst elektrisk og kjøpt på nettet nylig.

Ingredienser:
400 gram Fontina uten skorpe, oppdelt.
2,5 dl. helmelk
4 eggeplomme
trøffel eller trøffelolje
biter av en god loff til dypping
en god salat uten for syrlig dressing
god rød eller hvitvin
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.