Bærekraftig scampi! Norsk tull!

Scampi fra Seafood_edited-1
Slik vil du finne vår norske sjøkreps i seriøse utenlandske mat- og kokebøker. Med det riktige navnet scampi, som denne fantastiske råvaren er kjent som utenfor Norge. Oppdrettsreker har aldri vært, er ikke, og kan aldri bli scampi.

VG har nettopp gitt ut et grillbilag, og der finner vi oppskriften på en rett med kylling og scampi: “200 gram store reker eller bærekraftig scampi” står det i oppskriften! VG fortsetter å hevde at oppdrettsreker er scampi. Bærekraftig scampi! Scampi (norsk sjøkreps) er bærekraftig, og lar seg heller ikke oppdrette. Sitter det virkelig så langt inne å innrømme feil. Må en åpenbar matnavnesvindel være riktig fordi kokkeskolene ikke har visst hva de har gjort? Er det lojalitet til kokkeskolene og andre i bransjen som gjør at man fortsetter dette tøyset? Hva med lojaliteten til råvarene, til ens egen videreføring av riktig kunnskap, til ens egen matstolthet? Teller ikke den?

Scampi1
Dette er scampi. Noe annet har det aldri vært, og kan aldri bli. Nephrops norvegicus, kanskje verdens beste skalldyr.

Men dessverre, heller ikke Lise Finckenhagen ser ut til å vite forskjellen på en reke og en kreps. For som kjent i de kunnskapsrike matkretser; scampi er norsk sjøkreps, og ikke noe annet.  Og det er vel altfor optimistisk å tro at hun heller vil gjøre noe for å rette opp dette. “Man har vokst opp med feilen, den er jo så godt etablert”,  sier noen.

3b. Scampi interi, Læsø_edited-2
Scampi interi står det helt riktig, 100% scampi kan vi enkelt oversette det med. Langoustine på fransk, og Cigala på spansk. Norsk sjøkreps alt sammen. Nephrops Norvegicus på latin, så er vi helt sikre. Nesten slik sto det på de deilig råfryste sjøkrepsene som Rema 1000 førte tidligere. Nå kjøper vi disse når vi er i Danmark!

Hva gjør REMA 1000 og de TO andre konkurrentene?

For noen år siden kunne jeg kjøpe deilige, flotte, råfryste sjøkreps, altså scampi, på Rema 1000. Og ditto langusterhaler, fra Karibien tror jeg de var. Deilig “fersk” sjømat i mangel av fiskeforretninger i flere mils omkrets. Scampi interi sto det på sjøkrepspakkene. Omtrent som på bildet over, som er scampi fra Læsø Fiskeindustri. Danmark er verdens største eksportør av norsk sjøkreps under navnet scampi.

Store tigerreker
Disse, og likeartede, har aldri vært, er ikke, og kan aldri bli scampi. Det er oppdrettsreken tigerreke, kongereke, eller kjempereke. Som har vært medansvarlig for at 35% av mangroveskogen er borte i følge WWF. En større katastrofe enn regnskogen, sier ekspertene. Du får disse eller lignende i butikker over hele Norge.

Men stopp en halv! Litt lenger borte lå det flere stabler av noe REMA kalte scampi, men som var oppdrettsreker. De som altså har vært med å ødelegge rundt 35% av verdens mangroveskog i følge WWF! Og da må jo REMA og de TO andre matkjedene ta et valg; enten scampi eller scampi? En må ut. Og valget ble; den norskeste norske råvaren ever; norsk sjøkreps. Ikke solgte den så mye, og ikke tjente man så mye, er det vel riktig å tro? For vips, så var både den og langusterhalene borte! Man kan jo ikke ha to produkt med samme navn! Når sjøkrepsen nå har fått en renessanse i de finere menyer, kan vi vel få få råfryst sjøkreps igjen? Men da bør matkjedene kanskje fjerne scampinavnet, og begynne med sertifiserte eller økologiske oppdrettsreker kanskje. Eller ville. Og det sitter vel langt inne. Tenk på alle posene som må kastes, ja en liten formue i poser! Vi andre, vi som vet, vi fortsetter å sette pris på scampi, ja Nephrops Norvegicus da selvfølgelig. Norsk sjøkreps.

Scampiforsendels
I disse forsendelseseskene kan Seashell AS, kanskje vår beste sjøkrepsprodusent, sende levende scampi og kamskjell til Europa i løpet av 48 timer.

Norsk sjøkreps regnes av mange som verdens beste skalldyr. Og vårt eget skalldyr må vi vel si. Ikke mange dyrearter har Norvegicus i det latinske navnet.

Så litt scampikunnskap.

Carl von Linne

Carl von Linne

I 1758 satte den svenske naturforskeren og legen Carl von Linnè det latinske navnet Nephropidae på hummerfamilien. Arten sjøkreps ble Nephrops Norvegicus, enkelt oversatt; norsk hummer. Linné klassifiserte i alt 800 planter og 6 000 dyr.

Scampi1
Scampi, eller norsk sjøkreps, har klør og panserskall. Det har ikke oppdrettsreker. Og den har en annen haletipp. Det er derfor umulig å ta feil av den og en reke.

Mest kjent utenfor Norge er norsk sjøkreps under navnet scampi, som er det italienske navnet, utledet fra det greske κάμπη; kampē, som betyr bende eller bøye. Og langoustine, det franske navnet. I England er Norway lobster, scampi, langoustine og Dublin Bay prawns fire beskyttede navn på norsk sjøkreps (det er ulovlig å bruke navnet scampi på reker!) I Norge har dette norske skalldyret ingen beskyttelse hva navn angår. Derfor har det gått som det har gått!

Grillet eller stekt i ovn er kanskje den beste måten å servere sjøkreps på. Med noen dråper jomfruolje, litt havsalt , og 4-5 dråper sitron. Hodeinnholdet minus paven er utrolig smakfullt. Det er også kloinnholdet.

Egentlig ganske utrolig at dette norske produktet ikke har vært bedre kjent hos oss.

Scampi, store
Levende scampi, eller sjøkreps, med litt størrelse. Også disse er deilige, riktig tilberedt. Fra Seashell AS på Frøya.

Og sjøkreps er kanskje verdens mest ømfintlige skalldyrprodukt hva smak angår. Ikke mye kan måle seg med den sarte, fine, sødmefylte smaken. Derfor må de ikke tukles for mye med. Det finnes sikkert hundrevis av oppskrifter som tar hensyn til dette, men sikkert like mange som lasser dette flotte produktet ned med smakstilsetninger som tar luven av egensmaken.
Det aller beste er å kjøpe levende sjøkreps, med råfryste som en god nummer to. Og levende eller rå sjøkreps er det bare fiskemottakene og enkelte gode fiskedisker som selger. For sjøkreps er bare det beste godt nok.

Scampi, tallereken3_edited-1
Norsk sjøkreps servert med asparges, en deilig saus kokt på skallet, og dill, er også godt. En god Sancerre passer godt til denne enkle retten.
Scampi, grillet tallerken
Grillet scampi, eller sjøkreps, er deilig. Både hodeinnholdet og kloinnholdet kan spises på denne, som veide 418 gram. Hjemmelaget majones går også for den som liker det.

Grillet scampi

Ingredienser:
8 scampi
jomfruolje
fingersalt
Slik gjør du:
Del alle scampiene på langs, og ta ut paven og den sorte strengen. Legg dem på varm grill. Grille til halekjøtte skifter fra det rå gjennomsiktige, til hvitt kjøtt. Ikke snu dem, da forsvinner saften, og de kan brenne seg fast. Legg opp som på bildet, gjerne med hjemmelaget majones.
Skal vi virkelig kose oss er norsk sjøkreps det beste skalldyralternativet. Og bor du i nærheten av et fiskemottak eller fiskeforretning; be om rå sjøkreps neste gang.

Print Friendly, PDF & Email