Hva gjør Rema 1000 med rekene nå?

Scampi fra Seafood_edited-1
Slik vil du finne vår norske sjøkreps i seriøse utenlandske mat- og kokebøker. Med det riktige navnet scampi, som denne fantastiske råvaren er kjent som utenfor Norge. Oppdrettsreker har aldri vært, er ikke, og kan aldri bli scampi.

Gunhild Stordalen, kona til Petter, har tatt initiativet til et helseteam; et globalt initiativ for sunnere og mer bærekraftig mat og matproduksjon. Et bra initiativ, hvis det gir ønskede resultater.
Et initiativ i samarbeid med Jonas Gahr Støre, President Bill Clinton og andre. Robert Reitan i Rema 1000 var også nevnt i en artikkel i DN. Og da er jo spørsmålet; hva med oppdrettsrekene. For de vil Gunhild ha bort.

Scampi1
Dette er scampi. Noe annet har det aldri vært, og kan aldri bli. Nephrops norvegicus, kanskje verdens beste skalldyr.

Men dessverre, heller ikke hun vet forskjellen på en reke og en kreps. For som kjent i de kunnskapsrike matkretser; scampi er norsk sjøkreps, og ikke noe annet.  Og det er vel altfor optimistisk å tro at hun vil gjøre noe for å rette opp denne amerikanskfødte matsvindelen. «Den er jo så godt etablert»,  som noen sier.

3b. Scampi interi, Læsø_edited-2
Scampi interi står det helt riktig, 100% scampi kan vi enkelt oversette det med. Langoustine på fransk, og Cigala på spansk. Norsk sjøkreps alt sammen. Nephrops Norvegicus på latin, så er vi helt sikre. Nesten slik sto det på de deilig råfryste sjøkrepsene som Rema 1000 førte tidligere. Nå kjøper vi disse når vi er i Danmark!

Hva gjør så REMA 1000?
For noen år siden kunne jeg kjøpe deilige, flotte, råfryste sjøkreps, eller scampi på Rema 1000. Og ditto langusterhaler, fra Karibien tror jeg de var. Deilig «fersk» sjømat i mangel av fiskeforretninger i flere mils omkrets. Scampi interi sto det på sjøkrepspakkene. Omtrent som på bildet over, scampi fra Læsø Fiskeindustri.

Store tigerreker
Disse, og likeartede, har aldri vært, er ikke, og kan aldri bli scampi. Det er oppdrettsreken tigerreke, kongereke, eller kjempereke. Som har vært medansvarlig for at 35% av mangroveskogen er borte. En større katastrofe enn regnskogen, sier ekspertene. Du får disse eller lignende i butikker over hele Norge. 

Men stopp en halv! Litt lenger borte lå det flere stabler av noe de kalte scampi, men som var oppdrettsrekene tigerreker eller kongereker. De som har ødelagt rundt 35% av verdens mangroveskog! Og da må det jo tas et valg; enten scampi eller scampi?
Og valget ble; den norskeste norske råvaren ever; norsk sjøkreps. Ikke solgte den så mye, og ikke tjente man så mye, er det vel riktig å tro? For vips, så var både den og langusterhalene borte! Man kan jo ikke ha to produkt med samme navn! Jamen Reitan da, det er jo det dere og kjedene har! Dere vet bare ikke om det. Eller?

Men nå da Reitan? Nå når sjøkreps har fått en renessanse i de finere menyer hos de som ikke visste om den for kort tid tilbake, og som ikke kaller den scampi i menyen, det italienske, og engelske merkebestemte navnet den er kjent som. Nå kan vi vel få få råfryst sjøkreps igjen? Men da må dere jo fjerne scampinavnet, og begynne med sertifiserte eller økologiske oppdrettsreker. Eller ville. Og det sitter vel langt inne. Tenk på alle posene som må kastes, ja en liten formue i poser! Vi andre, vi som vet, vi fortsetter å sette pris på scampi, ja Nephrops Norvegicus da selvfølgelig. Norsk sjøkreps.

Scampiforsendels
I disse forsendelseseskene kan Seashell AS, kanskje vår beste sjøkrepsprodusent, sende levende scampi og kamskjell til Europa i løpet av 48 timer.

Norsk sjøkreps regnes av mange som verdens beste skalldyr. Og vårt eget skalldyr må vi vel si. Ikke mange dyrearter har Norvegicus i det latinske navnet.

Så litt scampikunnskap.

Carl von Linne

Carl von Linne
I 1758 satte den svenske naturforskeren og legen Carl von Linnè det latinske navnet Nephropidae på hummerfamilien. Arten sjøkreps ble Nephrops Norvegicus, enkelt oversatt; norsk hummer. Linné klassifiserte i alt 800 planter og 6 000 dyr.

Scampi1
Scampi, eller norsk sjøkreps, har klør og panserskall. Det har ikke oppdrettsreker. Og den har en annen haletipp. Det er derfor umulig å ta feil av den og en reke. 

Mest kjent utenfor Norge er norsk sjøkreps under navnet scampi, som er det italienske navnet, utledet fra det greske κάμπη; kampē, som betyr bende eller bøye. Og langoustine, det franske navnet. I England er Norway lobster, scampi, langoustine og Dublin Bay prawns fire beskyttede navn for norsk sjøkreps. I Norge har dette norske skalldyret ingen beskyttelse hva navn angår. Derfor har det gått som det har!
Som scampi har norsk sjøkreps vært høyt skattet over hele verden i uminnelige tider. Den aller beste kommer fra de norske og islandske havområdene, og årsaken er vårt kalde, rene havvann.

Grillet eller stekt i ovn er kanskje den beste måten å servere sjøkreps på. Med noen dråper jomfruolje, litt havsalt , og 4-5 dråper sitron. Hodeinnholdet minus paven er utrolig smakfullt. Det er også kloinnholdet.

For ikke mange årene siden gikk de på sjøen igjen. De var bifangst ved reketråling. Noen fiskere leverte dem riktignok til fiskemottaket, akkurat som de gjør i dag. Og noen tok delikatessen med hjem. Men målrettet fangst av sjøkreps er forholdsvis nytt i Norge. Og den beste metoden mener man, er å ta dem i teiner. Egentlig ganske utrolig at dette norske produktet ikke har vært bedre kjent hos oss.

Scampi, store
Levende scampi, eller sjøkreps, med litt størrelse. Også disse er deilige, riktig tilberedt. Fra Seashell AS på Frøya.

Og sjøkreps er kanskje verdens mest ømfintlige skalldyrprodukt hva smak angår. Ikke mye kan måle seg med den sarte, fine, sødmefylte smaken. Derfor må de ikke tukles for mye med. Det finnes sikkert hundrevis av oppskrifter som tar hensyn til dette, men sikkert like mange som lasser dette flotte produktet ned med smakstilsetninger som tar luven av egensmaken.
De ofte overkokte sjøkrepsene som ligger i fiskediskene yter på ingen måte dette produktet rettferdighet. Det aller beste er å kjøpe levende sjøkreps, med råfryste som en god nummer to. Og levende eller rå sjøkreps er det bare fiskemottakene og enkelte gode fiskedisker som selger. For sjøkreps er bare det beste godt nok.

Scampi, tallereken3_edited-1
Norsk sjøkreps servert med asparges, en deilig saus kokt på skallet, og dill, er også godt. En god Sancerre passer godt til denne enkle retten.
Scampi, grillet tallerken
Grillet scampi, eller sjøkreps, er deilig. Både hodeinnholdet og kloinnholdet kan spises på denne, som veide 418 gram. Hjemmelaget majones går også for den som liker det.

Grillet scampi
Ingredienser:
8 scampi
jomfruolje
fingersalt
Slik gjør du:
Del alle scampiene på langs, og ta ut paven og den sorte strengen. Legg dem på varm grill. Grille til halekjøtte skifter fra det rå gjennomsiktige, til hvitt kjøtt. Ikke snu dem, da forsvinner saften, og de kan brenne seg fast. Legg opp som på bildet, gjerne med hjemmelaget majones.
Skal vi virkelig kose oss er norsk sjøkreps det beste skalldyralternativet. Og bor du i nærheten av et fiskemottak eller fiskeforretning; be om rå sjøkreps neste gang.