Scampi på Grønlandsk! Ett navn, to forskjellige råvarer.

Scampi, store

”Scampi er fellesbetegnelsen for varmtvannsreker, og de lever i ferskvann og brakkvann i Asia.”
Polar Seafood Norge.

”Norway lobster, (Nephrops Norvegicus) også kjent som scampi, er en nær slektning av vanlig hummer, og fiskes i havet rundt Danmark og Sverige”
Polar Seafood Grønland

Polar Seafood Norge er et datterselskap av Polar Seafood Grønland.
Er ikke dette egentlig fantastisk morsomt da? To helt forskjellige råvarer har samme navn. Hele verden utenfor Norge får det riktige navnet på det riktige produktet, vi her hjemme tar til takke med samme navnet på et helt annet og langt dårligere produkt. Et navn satt på for å tjene mer penger ved å lure forbrukeren til å tro at han eller hun kjøper et høyverdig produkt til en rimelig pris. Mens det de får er et «lavverdig» produkt til en høy pris. Slik sier det tyske praktverket Shrimps, Hummer und Langusten fra forlaget Teubner

Skylden for at oppdrettsreker og scampi forveksles, har useriøse butikker, som benytter seg av kundenes manglende kunnskap. De setter navnet scampi på rekene, for å ta ut en høyere pris. Og det igjen kommer av den klare prisforskjellen på disse to produktene. De frykter sine høyere inntekter, ved å opprettholde svindelen.

Denne svindelen har på ingen måte fått fotfeste utenfor Norge. I Norge derimot, har den ikke bare fått fotfeste; den er støpt fast i det norske grunnfjellet: «Det står jo på pakken!». Eller: «Det står jo i menyen!» Men i Norge skyldes svindelen i første rekke importørene av oppdrettsrekene tigerreker, kongereker og kjempereker. Og matkjedene, hvor flere importerer oppdrettsrekene selv. I innlegget Scampi på norsk, som er under arbeid, kommer hele forklaringen på dette mesterverket av en køpenickade, godtatt med nisseluen trukket langt ned over hodet. Av de man minst kunne tro det fra.

Tilslutt en god scampioppskrift, om enn litt fremmed:

Scampien er fra den norske produsenten Seashell AS på Førya. Teinefanget scampi.

Dampet scampi med oksemarg

Ingredienser:
8 rå eller råfrosne scampi (sjøkreps)
4 litt store margben
1 clementiner
1 dl. hvitvin
kraften fra scampiene
timian og oregano
2 spskj jomfruolje til sausen
olje til steking + litt salt og pepper.
Slik gjør du:
Vri scampihalene fra hodet, og brekk av klørne. (De bruker du til lunsj dagen etter). Åpne hodet (se bildet) og ta ut paven. ”Damp” hodene i litt olivenolje, og ta vare på kraften. Hodeinnholdet tar du ut og blander i kraften. Alt skal brukes! Del scampiene nesten helt igjennom, og ta ut den sorte strengen. Dytt margen ut av margbenene, og stek dem i litt olje sammen med scampiene, som du tilsetter når margbenen har fått farge. Scampiene er klare når fargen har skiftet fra gjennomsiktig til hvit. Krydre med salt og pepper. Hell av skyen og hold alt varmt. Ha saften fra mandarinen i en liten kjele sammen med stekeskyen fra margbenene og scampiene. Ha også i kraften og det du fikk ut av hodeinnholdet. Deretter hvitvinen, litt finhakket timian, og oregano. Kok inn godt, og bland i oljen tilslutt. Kjør i hurtigmikser til en fin ”dressingsaus”.
Legg opp som på bildet. Pynt med clementinbåter og friske blader av timian og oregano.

Print Friendly, PDF & Email