Fiskebilen, scampi, og unfallenhet

Fiskebilen“Fiskebilen er her”, roper kona inn i stuen. “Jeg kommer”, svarer jeg!  Alltid hyggelig med besøk av noen som kan levere det jeg ønsker. Det jeg ikke får tak i andre steder enn nettopp på fiskebilen. Alf-Åge er på plass igjen. Pendler hver 14. dag fra Narvik til østlandsområdet. Blid og hyggelig, serviceminded og med topp kvalitets råvarer. Uthevet bilde over: Villreker fra Argentina

Uer og svartrot34
Lettsaltet uer, erter, svartrot og Gulløyepoteter. Deilig mat. Og ueren fra fiskebilen er av topp kvalitet, store fine stykker, som du nok selv må skrape skjellene av, eller skjære fra skinnet.  Men pytt, pytt! Og servert med smeltet smør!

Frossenfisk setter man ganske store krav til; fryst ned så snart som mulig etter fangst, lav frysetemperatur (gjerne ned mot 40 kuldegrader), fint pakket, og ubrutt frysekjede. Altså holdt på samme temperaturen til du får den i hus. Da kan vi tåle at temperaturen synker til rundt 20-25 kuldegrader. I vår egen fryser.

Flotte råvarer, flott utvalg

Villreker Austral
Enkeltfryste villreker fra Argentina. Fryst ned ombord. Og villreker, ikke oppdrettsrekene som ødelegger mangroveskogen. Topp mat!

Vi er begge glad i skalldyr og god fisk. Og begge deler har Alf-Åge med idag, etter avtale med meg. I dag kjøpte vi villreker fra Argentina. Med skall. Langostino Austral, også kalt Gambero Argentino på italiensk (Pleoticus muelleri). Produsert i Argentina, fryst ned ombord, og fisket i Sydvest-atlanteren.

Scampi, 11 stk
Scampi fra Næss sjømat. Denne pakken inneholdt 8-12 på kiloen. 11 stk var det i den. Deilige råfryste scampi, i mangel av norske levende eller rå fra Seashell AS. Men de råfryste er også topprodukter, om enn ikke teinefanget.

Og vi kjøpte scampi, (Nephrops Norvegicus), eller norsk sjøkreps som er det norske navnet. Fisket i Nordsjøen. 3-7 på kiloen idag. Som en erstatning for levende eller rå norske teinefangete sjøkreps. For kokte sjøkreps i butikkene er ikke brukbart. Og ingen leverer levende eller rå utenfor de store byene, såvidt jeg vet. Men topp produkt er også de fryste.
Og vi kjøpte en pakke flotte breiflabbskiver. Store fine og helt ferdige for kjelen eller stekepannen.

Tigerreker
Dette er tigerreker, det har aldri vært scampi! Scampi er norsk sjøkreps, rød av farge fra fødselen av, ikke grågrønn og trist som oppdrettsrekene.

Norske matskribenters unfallenhet. DAGBLADET

I Norge har vi også matskribeneter, av vekslende kvalitet. I dagens Dagbladet skriver den ellers svært oppegående Andreas Viestad dette i det ellers oppegående innlegget, om blant annet villreker:

Tigerreker – eller scampi, som de av uklar grunn selges som i Norge – kan være noe av det beste og noe av det verste som finnes.

Hvorfor ikke fullføre og skrive: Scampi er norsk sjøkreps, ikke oppdrettsreker.
Hvor er den som våger å bryte ut, hvor er individualisten?

AFTENPOSTEN, og Grefsenkollen

Dette skriver Dagobert, hvem i all verden nå det er:

Før første ordinære rett ankommer bordet, har vi fått scampi med en liten klatt sitronzest, ….

Og litt senere får de sjøkreps med speltrisotto! Dette går da ikke an.
Er de virkelig så lite opplyst?
SCAMPI ER SJØKREPS, DET ER IKKE OPPDRETTSREKER!
Så får vi vite at den nye kjøkkensjefen har jobbet hos Gordon Ramsey.
Aldri har jeg sett eller hørt Gordon Ramsey omtale tigerreker som scampi. Alltid har jeg hørt han omtale norsk sjøkreps som scampi. Også i de amerikanske programmene. Og jeg har sett noen titalls programmer med ham. Dette står ikke til troende, eller var det til tenkende kanskje?
Så til fiskebildagens rett:

Argentinske villreker med hvitløk

Villreker, råvarer
Det er det du trenger; villreker, hvitløk, persille, chili, og ingefær. I tillegg til litt god olivenolje til stekingen.
Villreker i pannen
La de opptinte villrekene steke med i olivenoljen, hvor hvitløk, persille og chili har fått putre med. Og et par skiver fersk ingefær.

Ingredienser:
3 store villreker til hver, 5 hvis hovedrett
persille
1 hel fersk hvitløk i biter eller skiver
chili etter egen smak
2 skiver ingefær
olivenolje til steking
salt og pepper
sitronbåter

Villreker, tallerkenSlik gjør du:
La hvitløken, persille, chili og ingefær få steke seg litt. Legg i rekene, og snu dem noen ganger. Etter 5 minutter er de ferdige. Server med oljen fra stekingen i en liten bolle ved siden av, og med loff eller baguette til å dyppe i. Og sitronbåter. Bruk gjerne en skyllebolle og tørkepapir også.

%d bloggere liker dette: