Scampi uten ildtang!

Scampi, plakat norskekysten_edited-3
Scampi, eller norsk sjøkreps. Påbudt å bruke i Storbritannia, I Norge har vi matnavnanarki, og ingen tar tak i dette, før kanskje akkurat nå?

Scampi er et norsk skalldyr ingen i den norske matbransjen tør å ta i med ildtang, Og da mener jeg råvarenavnet scampi, som norske importører og produsenter av oppdrettsreker har “valgt” å sette på rekene sine. Men scampi er norsk sjøkreps. Og det har det alltid vært. Derfor blir det noe tullete når Dagbladets ellers gode matskribent også unnlater å ta i det! En standard for dagens matNorge?
“Her har jeg reist rundt i Italia i mange år, på ferie og jobb”, sier han. Men han har aldri sagt noe om at scampi er det italienske navnet på norsk sjøkreps. Og ikke noe annet enn det. Eller forsøkt å gi oppdretterne og importørene av mangroveskogreker en kilevink. Eller kjedene som selger rekene, men som selv sitter på begge sider av bordet. Sagt at det navnet de har “valgt” å sette på rekene er helt feil, og en svindel med råvarer. Heller ikke i denne artikkelen. Det nærmeste han kommer er å kalle sjøkrepsen for Nephrops Norvegicus, uten med ett ord å nevne at alle i den seriøse matverden vet at dette er scampi. Han har besøkt Skur 33, som drives av Dag Tjersland, som selv drev restaurant i Italia. Heller ikke han gjør noe med denne navnesvindelen.

Scampi stekes
Scampihalene er tatt fra hodet, panserskallet er tatt av, og den sorte strengen er fjernet. Så er den delt som en “sommerfugl”, og klar til olivenoljen.

Menyen hos Skur 33 er en herlig blanding av italiensk og norsk, hvor rettene er skrevet på norsk. I de fleste seriøse restauranter står også menyen på engelsk, det hender jo det kommer en utlending innom. Så ikke her. Og ordet scampi er ikke brukt en eneste gang i menyen, bare norsk sjøkreps. Så stor makt har altså disse oppdrettsrekene fått!
Tjerslands kokebok fra Italia er så og si den eneste norske jeg har, nettopp fordi han der bruker navnet scampi om sjøkreps. Det gjør ingen andre, og da forholder jeg meg til seriøse utenlandske matbøker istedenfor. Rundt 700.
I Norge må vi være mainstream, gjøre som de andre. Være feige! Gå noens ærend? Bør dette være matnorges standard? Nei, mener nå jeg.
Og sjøkrepsen er slett ikke det eneste sjømatproduktet det svindles med når det gjelder forbrukerinformasjon, eller riktige navn.

Scampi toast
De halvstekte scampihalene får hvile litt mens baguetteskivene stekes i oljen sammen med hvitløk.

Disse må ta tak i dette:

  • Mattilsynet
  • Norges sjømatråd
  • Forbrukerrådet
  • Matmerk
  • Havforskningsinstituttet

Men foreløpig tier myndighetene stille. Helt stille.
Så får vi allikevel håpe at 2015 blir scampiens år. Sjøkrepsens altså!

Scampihode
Mange er engstelige for å bruke scampien når deler av hodeinnholdet er svart. Det kan være begynnende fermentering av mage og hodeinnhold, men helt ufarlig, ifølge bransjen. Selv spiser jeg hodeinnholdet. Men selvfølgelig ikke paven.

Scampi med paprika, hvitløk og toast.

Ingredienser:
4 litt store sjøkreps til hver
2 søtpaprika, gjerne de lange
hvitløk
baguette i skiver
jomfruolje
salt og pepper
Slik gjør du:
Legg halve paprikaer i 240 graders ovn til de blir sortbrent. Ta ut, skyll raskt med kaldt vann, og dra av skinnet. Skjær dem i lange skiver som på bildet.

Scampi paprika, retten
Slik kan du jo legge opp; hodeinnholdet og hvitløken er lagt oppå paprikaskivene. Her er det mye god sødme og smak. En god hvitvin og litt sitron kan jo være ansvarlig for den lille syren som gjør retten enda bedre.

Vri halen fra sjøkrepsen hode. Ta av skallet på halen, og sett over hodene og de største klørene til trekking i kokende vann noen minutter. Del sjøkrepshalene nesten igjennom og ta ut den sorte strengen. Stek dem i jomfruolje et par minutter og legg dem til side. Del hvitløken i skiver og la dem steke med i oljen sammen med toasten. Smaken blir nydelig fordi de suger opp scampi og hvitløksmak fra oljen. Legg tilbake scampihalene og ta dem idet de skifter fra gjennomsiktig til hvit farge.
Pirk ut hodeinnholdet bortsett fra paven. Legg opp som på bildet, med klørne hugget nesten igjennom. Fordel resten av oljen rundt.

Print Friendly, PDF & Email