Sylteagurk skritt for skritt

Sylteagurken

Så er sylteagurkene klare igjen, og da er det jo bare å sette igang. Det samme er sorthylltreet, så da får vi vel lage litt sorthyllsekt og sirup også da, men det får bli et annet innlegg.
Det har gått veldig bra med slangeagurkene, men sylteagurkene ser ut til å ha fått litt lite bestøvning, og ikke har vi bestøvet selv. Så det får bli det det blir iår. (På bildet over ser du en frisk og et par visne småagurker. sånn går det ofte)

Agurker i saltlake

Først legger du agurkene i saltlake i ett døgn. 10%, det vil si 100 gram til 1 liter vann. At det er litt forskjell på størrelsene betyr ikke så mye; du kan regulere det litt ved tykkelsen på skivene når du skjærer dem.

Agurker i saltlake2

For at alle agurkene skal bli liggende under saltlaken, legger du en tallerken over som jeg har gjort her. Sett så bollen et kjølig sted til neste dag.

Agurker skivet

Dagen ett skyller du agurkene, og skjærer dem i skiver som på bildet. Som skrevet; de store i litt tynnere skiver enn de små.

sylteagurker klare

Så legger du dem på glass, og heller over den ferdige eddik-laken. Her er de to til høyre ferdige, men det ble litt for lite lake, så da koker vi opp og avkjøler en ny, til det siste glasset. Dillkronene er enda ikke ferdige i drivhuset, så de legger jeg på når de er passe store.

sylteagurker snudd
Snu glassene med en gang de er fyllt opp og lukket. Sett kjølig. Etter 14 dager kan du prøvesmake. Snu flere ganger underveis.

Syltede drueagurker.

Ingredienser:
1 kilo sylteagurk
1 liter eddik 5%
250 gram sukker
1 stor spskj sennepsfrø
1 halv pose sursildkrydder
Krondill hvis du har i hagen
Slik gjør du:
Legg først agurkene i en lake med 100 gram salt til 1 liter vann, i ett døgn. Skyll og tørk av dem. Kok opp eddik og sukker, og tilsett krydderene, gjerne også noen skiver hvitløk. Mange oppskrifter viser til 7% eddik. Jeg synes den blir for sterk da, agurkene blir for sure! Avkjøl og hell laken over agurkene, som du har lagt lagvis på glass. Alternativt kan du også først ha i krydderene når du legger agurkene på glass. Noen heller av laken og koker den opp, avkjøler og heller på glass etter en uke. Det gjorde jeg ikke denne gangen. Etter 14 dager kan du prøvesmake.

Agurksalat med sæterrømme

agurksalat

En deilig oppskrift med slaneagurk, det ble litt for mye i drivhuset, og da må noe gjøres. Over ser du ingrediensene; agurkskiver, kirsebærtomater, to hvitløksfedd, salt, pepper og sæterrømme.

agurksalat2Legg opp agurkskiven, halve tomater salt og pepper i en bolle. Bland så i sæterrømmen. Finhakk basilikum, vi har brukt vanlig og sitronbasilikum. Pynt med basilikumblader og server til stekt kjøtt eller fisk.

agurksalat3

God Appetitt!

Print Friendly, PDF & Email