Scampi og Mattilsynet

Scampi og villreker
Villreker (t.v) og scampi, eller norsk sjøkreps som de heter i Norge. Flott sjømat. Bak et par små sepiablekkspruter. Oppdrettsreker har aldri vært scampi.

“Man kan ikke bare velge et artsnavn på en fisk. Man må bruke de offisielle norske navnene, og har man skrevet kvitlaks på en pakning, så må man endre det til vassild.” Seksjonssjef Lise Torkildsen i Mattilsynet til TV2 nylig.
1. Juli iår skrev jeg til Mattilsynet (e-mail og brev), og stilte dem noen enkle spørsmål om scampi. Per idag har jeg ikke mottatt noen form for svar. Jeg sender derfor et nytt, og håper selvfølgelig på svar denne gangen. Er ikke det offentlige forpliktet til å svare da? 

Brev 1. Juli scannet 2Verstingene er restaurantanmelderne

De absolutt verste til å ødelegg scampiens (norsk sjøkreps) ry og rennomé er restaurantanmelderne våre, med Aftenposten, Dagbladet og VG i spissen. Så og si hver uke boltrer de seg i “scampi”. Hvilken bakgrunn har disse skribentene? Neppe noen seriøs matinteresse, for da hadde de behandlet råvarer på en helt annen måte. Og valgt sertifiserte reker istedenfor Mangrovereker også kanskje? Alle de tre ovennevnte avisers anmeldere må være klar over hva de driver med. Så hvorfor?
100% gjennomført sludder! Men bare i Norge!

Vi må fjerne navnet scampi på oppdrettsreker, en rekeoppdrett som har vært medårsak  til at 35% av den fantastiske Mangroveskogen er borte. Og det bør fjernes i alle restaurantmenyer, hvor scampi ser ut til å komme fra Asia, Afrika, Australia og Sør-Amerika. Scampi kommer BARE fra Europa! Men oppdrettsreker, som selges som tigerreker, kongereker, kjempereker og gambas i resten av verden, kommer fra disse verdensdelene! IKKE scampi. Her hjemme er alt i en smørje. Norsk smørje! Restaurantanmeldernes foretrukne reker?

Hvorfor svarer ikke Mattilsynet?
  1. De har ikke noe svar?
  2. De tør ikke å svare fordi dette er så innarbeidet i Norge?
  3. De holder hånden over noen?
    Nei, ikke vet jeg, men særlig seriøst virker det ikke!

Om vår norske scampi. Den eneste!

Sjøkreps, paven til h Her er paven tatt ut, og ligger til høyre bak. Resten av hodeinnholdet er deilig å spise, gjerne med litt majones, eller noen dråper jomfruolje, sitron og litt kvernet salt.

Scampi og tigerreker2
Tigerreker i en dansk kokebok. De vet selvfølgelig hva de skriver om! Men prøv å fa tak i de sertifiserte, eller aller helst villreker fra et bærekraftig fiske. De finnes det en mengde av!

Scampi, hodeinnmat
En god porsjon hodeinnhold uten pave! Utrolig smakfullt dersom du liker scampi. (norsk sjøkreps)

Sjøkreps, rå uten streng
Scampi kan også renses slik; del ryggen nesten helt igjennom, og fjern den sorte strengen. Så kan du jo hakke den fint opp og spise den som tartar, eller flate den ut litt med lette trykk fra en biffbanker, og spise den som carpaccio.
Scampicarpaccio m ramsløkolje3
Og her som carpaccio med vår fineste jomfruolje, og litt god ramsøkolje med hagens ramsløk.

Scampi, klør med majones2 Dersom du kjøper store scampi, kan du ta ut ganske mye kloinnhold, og spise det som et “rekesmørbrød”. Nydelig sjømat. Finnes ikke bedre! Dette er scampi fra norske Seashell AS. Teinefangete. Ha et godt smakfullt måltid. Med Nephrops Norvegicus! Altså scampi!

%d