Rødkål med grisepørsje!

En god rødkål er ikke å forakte, og til en god rødkål hører gode epler. Akkurat nå er det høysesong, og Norsk Eplefest er like rundt hjørnet, så hvorfor ikke lage rødkålen nå, og fryse den ned frem til jul? Da blir den absolutt best. Først lager vi rødkålen, så fryser vi den ned en dag eller to, og så henter vi den frem igjen og smaker på den. Og til slutt prøver vi den med medisterkaker. Våre medisterkaker vel og merke, uten noen som helst innblanding. Ja i medisterdeigen altså. Ren medisterdeig og krydder! Grisepørsje, som de sa her i området før.

Medisterkaker stekes2

For i gamle dager, da jeg kom til Bø i begynnelsen av 60-årene kjøpte vi slakt på en gård oppunder Lifjell. Som regel en halv gris som vi parterte etter alle kunstens regler, med svigermors anvisninger. Og når alt var delt opp ble det en god del kjøtt og fett tilbake. Og akkurat det ble grisepørsje, eller medisterdeig som vi sier idag. Kanskje utledet fra grisepølse? Men uten pølseskinn.

Rødkål som smaker!

Men la oss først ta rødkålen, julemiddagstilbehøret som kanskje mest av alt lager julestemning på kjøkkenet og lukt i huset; gåse eller andefett til steking, rødkål med sin deilige lukt, epler fra Telemark, ripsgele, og langkoking.

Rødkål, råvarer
Rødkål, epler og ripsgele er det du trenger. Noen bruker også honning, og det er slett ikke dumt!

Ingredienser:
1 rødkålhode, ca 1,5 kilo
100 gr. gåse- eller andefett
1 1/2 dl. 5% eddik
2 dl ripssaft eller gelé
2 Gravensteinepler
litt sukker og salt (eller litt honning)
Slik gjør du:
Fjern de ytterst store bladene, og del kålen i fire. Skjær vekk stokken. Snitt resten av kålen i ikke for fine strimler. Varm opp fettstoffet og ha i kålen. Vend godt. Tilsett eddik, ripssaft og eplebåter med skrell, litt sukker hvis det virker for surt.
La kålen putre en times tid ved svak varme under lokk. Vend av og til. Både eddiken, ripssaften og eplene tilsettes for å bevare kålens farve, og gjør også at den mørner raskere, og får en deilig smak.

Og så var det grisepørsjen

Medister og rødkål stekes
Stekepannen er klar, meidsterdeigen ferdigblandet, rødkålen er lagt i kjelen, og potetene koker. En kopp med kokende vann og en spiseskje venter på å bli brukt til å forme medisterkakene.
Medisterkaker stekes
Medisterkakene er formet, og de første er snudd etter bruning. La dem så steke en 10 minutters tid til de er ferdige.

Ingredienser:
600 g medisterdeig
salt etter eget valg

1/2 teskje revet muskatnøtt
1/2 ts allehånde
1/2 ts løkpulver
1/4 ts ingefærpulver
1/4 ts nellikpulver
1/4 ts hvit pepper
1/4 ts stjerneanis
Enklere kan det ikke gjøres; bland alt godt med hendene. Form kaker med en spiseskje dyppet i kokende vann, og stek dem en 10 minutters tid.
Det var det!

Medister og rødkål retten1
Og så er det bare å legge opp som på bildet. Her skal det ikke brukes saus, bare den deilige stekeskyen. En god rødvin går godt til denne, fete, gode retten. Vi tok den i desember, men hvorfor ikke kose dere med en deilig grisepørsjemiddag allerede nå?
Print Friendly, PDF & Email