Scampi: Mat fra Norge!

I siste Mat fra Norge har de en fin artikkel om reker. Der står det noe som gleder mitt gamle hjerte. Det står faktisk at scampi IKKE er oppdrettsreker. Og det sier Ingebjørg Moe, rådgiver for mat og ernæring i Norges Sjømatråd. Bildet under er fra siste “Der Feinschmecker”, Tysklands mest seriøse matblad.

Scampi Feinschmecker
I mer enn 35 år har jeg kjøpt Der Feinschmecker, Tysklands klart beste og mest seriøse matblad. De vet utmerket godt at Scampi er EN ting; Norsk sjøkreps, eller Nephrops Norvegicus som Linné navnsatte den som I 1758.  Altså en absolutt norsk råvare. Og for ordens skyld, Kaisergranat er norsk sjøkreps på tysk, men scampi er mer brukt. OPPSKRIFTEN FÅR DU LITT LENGER NEDE.

Scampi; Mat fra Norge3Et lite, men stort gjennombrudd for meg. Er det virkelig mulig at det begynner å skje noe? Og hvermannsleksikonet Wikipedia har fjernet all den 100% riktige informasjonen jeg hadde lagt inn om scampi. For 4de gang. I dag har amatørene overtatt denne infoen, og muligens den norske delen av Wikipedia!

Scampi; Mat fra Norge2
Denne siste opplysningen er gitt av Ingebjørg Moe ved Norges sjømatråd. Se nedenfor.

For mange år siden gjorde jeg flere henvendelser til Norges Sjømatråd. Det fantes ikke noe informasjon om sjøkreps i deres faktainformasjon og skalldyrplakat. Den var rett og slett ikke med. Ikke mye respons den gangen. “Hm, interessant”, var vel det som kom ut av det.
Jeg tok en ny henvendelse for noen år siden og fikk dette svaret under, som var svært positivt, fra Ingebjørg Moe. Positivt også fordi hun turde å ta standpunkt. Ingen andre har turt å fronte dette, i et samlet MatNorge. Å gå i flokk heter det vel?

Hei
Takk for at du kjemper kampen for den norske sjøkrepsen. Vi må bare erkjenne at vi ikke har vært flinke nok til å ivareta denne arten, vi har så mange arter som skal ha oppmerksomhet. Men når det gjelder ren faktainformasjon så må vi gjøre noe, takk for at du minner oss på det. Ved neste opptrykk og revisjon av Fakta om fisk og Fisk og skalldyrplansjen skal vi få med krepsen.

Scampi, 11 stk
Dette er SCAMPI, eller norsk sjøkreps som vi sier.

Jeg vet at jeg fikk denne informasjonen fra deg også for mange år siden.  Siden den gang her jeg prøvd å kjempe mot bruk av scampi og misbruk av navnet, men det er som å kjempe mot vindmøller.
Og det er skremmende at velrenommerte matskribenter godtar navnet og bygger opp under feil fordi det er det folk kjenner og bruker. (uthevet av meg)
Derfor takk for ditt utrettelige engasjement for den norske sjøkrepsen.

Med vennlig hilsen

Ingebjørg Moe,
Rådgiver Mat- og ernæring/Adviser food and nutrition

Så kan man spørre seg:

Hvorfor kjempe for navnet scampi når vi selv bruker navnet norsk sjøkreps; Rett og slett fordi at i den seriøse matverden er det mest brukte navnet på norsk sjøkreps i menyer, kokebøker og oppslagsverk nettopp det; SCAMPI. Det er altså ikke de oppdrettsrekene det useriøse MatNorge prøver å få oss til å tro.
Helt gjennomført i Norge, spredte forsøk i utlandet. Og Norge går foran som et elendig eksempel. Skammelig sier jeg!
Les mer her: Scampi på norsk!

Scampi med pappardelle (detaljert oppskrift under)

I den tyske oppskriften bruker de lasagnette, men det er vanskelig å få tak i, så derfor har jeg brukt pappardelle, en annen bredbåndet pasta. (Pappardelle alle Lepre er feks. en deilig rett med hare.)

Scampi med pappardelle, raavarer
Og her er de viktigste råvarene til retten; stangselleri, purre, gulrot, knuste tomater, tomatpure, olivenolje, sjalottløk, hvitløk, chilipepper, laurbærblad, hvitvin og persille. I tillegg til pasta og scampi.
Scampi med pappardelle, raavarer2
Hode og klør skal brunes og kokes sammen med gulrot, purre og stangselleri. Gjerne økologisk, somjeg har.
Scampi stekes
Og scampihalene skal stekes, først med løk, hvitløk, laurbærblad og chili.
Scampi i sugo
Så tilsettes sugoen, eller sausen laget på hode og klør, og tomatene. For tilslutt å koke i 8 minutter.
Scampi m pappardelle 2
Pastaen er kokt, og retten lagt opp. Her servert med en god vin. Ønsker du noen dråper av din fineste jomfruolje eller balsamico, så er ikke det vondt heller!

Ingredienser:
12 scampi med hode, (norsk sjøkreps)
200 gram gulrot, seller og purre skåret i små biter
5 ss olivenolje
1-2 ts tomatpuré

2 dl hvitvin + 2,5 dl vann
3 sjalottløk og 3 hvitløksfedd, finhakket
1 liten chili, finhakket uten frø
300 gr pappardelle eller lasagnette
bladpersille
3-4 laurbærblad, 
200 gram knuste tomater fra boks
salt og pepper
Slik gjør du:
Skyll scampien, og vri av hodet. Sett scampihalene i kjøleskap imens du lager sugoen. Ha hode med klør i en høy stekepanne sammen med rotgrønnsakene og 2 ss olje. Brune i 5 minutter og ha i tomatpuréen. Rør inn vinen og 2.5 dl vann. La småputre i 30 min og sil av. (Kok pastaen imens du gjør resten)
Ha 3 ss olje i en stekpanne. Legg i scampihalene sammen med løken, hvitløken, laurbærbladene og chilien. Salte og pepre godt. Bland i sugoen (sausen du laget), og tomat. La småputre 8 minutter.
Legg opp som på bildet, pastaen blander du med persillen først.

Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email