Cuvette og culotte

Hos Meny har det dukket opp en ny utskjæring som heter culotte. Utskjæringen er fra storfe, men også kalv, svin og lam har culotte. I Danmark, hvor man har hatt culotte i alle år, får du også en liknende utskjæring; cuvette (tri tip).  Begge gir et deilig kjøtt hvis riktig tilberedt, og begge kan du egentlig kalle stek, oksestek for eksempel. Eller som danskene sier; culottesteg og cuvettesteg.

Her ser du hvordan culotte og cuvette skjæres ut; Culotte (merket rosa) bakerst og øverst på låret, og cuvette (merket grønt) foran og litt lenger nede på låret. Dette gjelder også for kalv, svin og lam. Culottestek har en helt spesiell måte du må skjære den opp på (tranchere). Det kan du lese om her. Da jeg spurte om de kjente til denne utskjæringen på culotte hos Meny, var svaret nei. Og akkurat det er kanskje viktig å vite når man skal introdusere nye stykninger. Man legger ikke slikt inn i disken uten en forklaring! Kanskje kommer også cuvette i butikken her hjemme; hvem vet?

Men altså; cuvettestek

Slik ser en cuvette ut, omtrent som culotte i fasong. Skjær av evt sener og slintrer før du steker den.

Så er cuvetten lagt i en aluminiumsbakke med litt jomfruolje, og krydret med salt og pepper. Et steketermometer stikkes inn. Kjøttet er ferdig ved ca 68 grader. Ønsker du det litt mer rødt, tar du det ved 57 grader. Husk at kjøttet må hvile.

Vi tok det på 70 grader, og lot det hvile ca et kvarter. Timian fra hagen ble lagt over før stekingen.

Her er den deilige steken skjært opp, egentlig kunne vi skjært den litt mer på skrå fra den spisse enden for riktig fiberretning. Det får vi ta neste gang.

Og slik serverte vi den; med pasta og en enkel salat. Stekeskyen ble en deilig, lett saus.

Ingredienser:
1 cuvettestek på rundt kiloen
salt og pepper
jomfruolivenolje
timian
en blandet salat
pasta
Slik gjør du:
Følg forklaringen over for stekingen. Server salat ved siden av, og kok pastaen som det står på pakken