WWF Norge godtar matsvindel

Tigerreke med skall
Dette er ikke scampi, det er en reke; Penaeus monodon. Eller tigerreker, som de heter utenfor Norge. Fra oppdrett.

Det er mange år siden jeg sendte over mail med link til dette innlegget til WWF Norge. Svar er aldri mottatt! (Norsk velutdannet høflighet?) Her er innlegget, noe oppdatert; WWF Norge anbefaler alle å styre UNNA scampi! Nei WWF Norge; styr heller INNOM scampi (Nephrops Norvegicus), kanskje verdens beste skalldyr. På WWF´s norske hjemmeside vises det til danske WWF, og hevdes at man i Danmark oppfordrer folk til å styre unna scampi. Nei, de gjør ikke det! Og grunnen til det er at Danmark er verdens største produsent og eksportør av norsk sjøkreps, under navnet scampi; jomfruhummer som danskene sier. Søker du på navnet scampi på wwf.dk finnes det ikke. Det samme gjelder for WWF sentralt. Så hvorfor ikke fremstå så seriøse som mange oppfatter dere?

Scampi interi header
Dette er scampi; råfryste, pakket av Læsø Fiskeindustri, verdens største eksportør av scampi, med riktig navn på italiensk/engelsk, fransk og spansk. Eksportert rundt hele verden utenfor Norge. Et godt alternativ til kokte sjøkreps når man ikke får tak i levende eller rå. Men disse får man ikke kjøpt i Norge, fordi de norske kjedene har valgt å kalle oppdrettsreker for scampi, en pr definisjon klar matsvindel. Ved å fortsette å benevne oppdrettsreker som scampi, gjør man ikke annet enn skade. Og her er hvorfor:

 • De rekene WWF vil til livs er de oppdrettsrekene fra China, Thailand, Indonesia, India, Vietnam, Brazil, Ecuador og Bangladesh mfl., som ødelegger mangroveskogen. 30-40% er allerede ødelagt iflg WWF: “Mellem 30 og 40 procent af mangroven er i dag ryddet for at skabe plads til rejefarme.” I følge wwf.dk. Den norske sjøkrepsens italienske navn tilsmusses på en arrogant måte hvor “målet helliger midlet”, slik WWF Norge gjør det.
 • Oppdrettsrekene er reker med de latinske navnene Penaeus monodon og Litopenaeus vannamei. Markedsført og solgt under navnene tigerreker og vannameireker over hele verden utenfor Norge. Dette gjelder uavhengig av om rekene er fra oppdrett eller er villfangede. Hvorfor synes ikke WWF riktig merking av mat er viktig?
 • Scampi er den norskeste norske råvåren vi har; Nephrops norvegicus; direkte oversatt Norsk sjøkreps. Navnet burde WWF legge sin ære i å beskytte, ikke ødelegge.


  Riktig merking er alfa-omega! (One name for one fish)

  Tigerreker1
  Riktig merking av reker. Dette er villreker fra et bærekraftig fiske. På norsk merket Hele rå reker. Slik må det gjøres. Men disse får du ikke kjøpt hos de norske kjedene. Det er langt mer å tjene på reker fra oppdrett.
 • Navnet scampi må fjernes fra alle forpakninger i Norge, posene må merkes enten tigerreker/vannameireker, evt. kongereker eller kjempereker (ut fra antall reker i posene). Og det må klart fremgå om de er fra oppdrett, økologiske eller villfangede. Først DA vil forbrukerne forstå forskjellen på dem, og godta en høyere pris for de villfangede rekene. Valget tar man selv. Dette går på riktig og tydelig merking!
 • Først da er det sannsynlig at kjedene vil begynne å gå over til å selge mer økologiske og villfangede reker. Er det ikke det WWF ønsker da? Idag er det et rot uten like, et rot som fremstår SVÆRT useriøst hos de med middels matkunnskap og høyere. De vet hva tigerreker, vannameirekr, kongereker og kjempereker er.
 • I restaurantenes menyer må navnet scampi fjernes fra reker for alltid, scampi er en kreps, IKKE en reke. Og det må klart fremgå om rekene de har i menyen er villfangede, økologiske eller fra oppdrett, og hvor de kommer fra.
Kongereker mede vaktelegg
Villfangede kongereker koster naturlig nok mer enn oppdrettsreker, så enhver får velge selv. Og gode er de. Men de er ikke scampi!

I Danmark har sammenslutningen Dansk Supermarked besluttet å bare selge oppdrettede varmtvannsreker som er ASC-sertifiserte. Dette gjelder Netto, Bilka og Føtex. ASC står for Aquaculture Stewardship Council, og markerer at rekene er produsert bæredyktig og ansvarlig (en noe tvilsom merking, men sannsynligvis den beste pr i dag). Som et 3-årig samarbeid mellom Dansk Supermarked og WWF. Også økologiske eller MSC sertifisert kaldtvannsreker er å foretrekke mener WWF. Et slikt samarbeid bør også WWF Norge iverksette. Men først må de rydde opp i scampirotet sitt. Det krever ikke mer enn en forklaring på hva vår norske sjøkreps er, og hva oppdrettsreker er. Mattilsynet må også tak tak i dette, de gjør ingenting, etter flere henvendelser, gjennom mer enn 20 år. Det holder ikke å si “Det har alltid vært sånn!”. Nei det har ikke det; denne matsvindelen oppsto da jeg selv var 40 år gammel, rundt 1983. Mattilsynet har til og med tillatt produsentene og kjedene å bruke nøkkelhullmerket på disse oppdrettsrekene. Fullstendig useriøst. Vi vet nå også at reker vi importerer (fra Vietnam) inneholder rester av antibiotika og ekskrementer fra mennesker eller dyr (TV2). Dessverre ser ikke dette ut til å gjøre noe særlig inntrykk på forbrukerne, og det er synd.

HER LIGGER INFO OM BOKEN SCAMPI, SOM JEG UTGA I 2021. DEN TAR FOR SEG SCAMPI OG 65 ANDRE FISKER OG SJØDYR.

Jeg sender den gjerne kostnadsfritt over til WWF Norge dersom de er interessert, og det hjelper. Det tar jeg meg råd til. Men å svare meg, det har de aldri gjort. Er det noe de vanligvis ikke gjør?

Print Friendly, PDF & Email