Styr IKKE unna scampi wwf.no

Tigerreke med skall
Dette er ikke scampi, det er penaeus monodon. Eller tigerreker, kongereker og kjempereker som de heter utenfor Norge. Fra oppdrett.

Styr istedenfor INNOM scampi (Nephrops Norvegicus), kanskje verdens beste skalldyr. På wwf´s norske hjemmeside vises det til danske wwf, og hevdes at man i Danmark oppfordrer folk til å styre unna scampi. NEI, DE GJØR IKKE DET WWF NORGE! Og grunnen til det er at Danmark er verdens største produsent og esportør av scampi; eller jomfruhummer som danskene sier. Altså NORSK SJØKREPS. Søker du på navnet scampi på wwf.dk finnes det ikke. Det samme gjelder for WWF sentralt. Så hvorfor ikke fremstå så seriøs som mange oppfatter dere?

Scampi interi header
Dette er scampi, råfryste, pakket av Læsø Fiskeindustri, med riktig navn på italiensk/engelsk, fransk og spansk. Og eksportert rundt hele verden utenfor Norge. Et godt alternativt til kokte sjøkreps når man ikke får tak i levende eller rå. Men disse får man ikke kjøpt i Norge, fordi de norske kjedene har valgt å kalle oppdrettsreker for scampi. Ved å fortsette å benevne oppdrettsreker som scampi, gjør man ikke annet enn skade. Og her er hvorfor:

 • De rekene WWF vil til livs er de oppdrettsrekene fra China, Thailand, Indonesia, India, Vietnam, Brazil, Ecuador og Bangladesh, som ødelegger mangroveskogen. 30-40% er allerede ødelagt iflg WWF: «Mellem 30 og 40 procent af mangroven er i dag ryddet for at skabe plads til rejefarme.» Ifølge wwf.dk.
 • Oppdrettsrekene er reker med de latinske navnene Penaeus Monodon og Litapenaeus Wannamei. Markedsført og solgt under navnene tigerreker, kongereker og kjempereker over hele verden utenfor Norge. Dette gjelder uavhengig av om rekene er fra oppdrett eller er villfangete.


  Riktig og tydelig merking er alfa-omega!

  Tigerreker1
  Riktig merking av reker. Dette er villreker fra et bærekraftig fiske. På norsk merket Hele rå reker. Slik må det gjøres. Men disse får du ikke kjøpt hos de norske kjedene. Det er sannsynligvis langt mer å tjene på reker fra oppdrett.
 • Navnet scampi må fjernes fra alle forpakninger i Norge, posene må merkes enten tigerreker, kongereker eller kjempereker. Og det må klart fremgå om de er fra oppdrett eller villfangete/sertifiserte/økologiske. Først DA vil kundene forstå forskjellen på dem, og godta en høyere pris for de sertifiserte, økologiske eller villfangete rekene. Og valget tar man selv. Dette går på riktig og tydelig merking!
 • Først da er det sannsynlig at kjedene vil begynne å selge sertifiserte, økologiske og villfangete reker. Og først da er det sannsynlig at produsentene av disse vil tillate at de gjør det. Er det ikke det WWF ønsker da? Idag er det et rot uten like! Som fremstår SVÆRT useriøst hos de med middels matkunnskap og høyere. De vet nemlig hva tigerreker, kongereker og kjempereker er. Men det er kanskje de uten matkunnskap kjedene henvender seg til?
 • I restaurantenes menyer må navnet scampi fjernes fra reker for alltid, scampi er en kreps, IKKE en reke. Og det må klart fremgå om rekene de har i menyen er villfangete/sertifiserte, økologiske eller fra oppdrett. Valget har man selv. Er det ikke dette WWF ønsker da?
Kongereker mede vaktelegg
Sertifiserte kongereker koster naturlig nok mer enn oppdrettsreker, så enhver får velge selv. Og gode er de. Men det er ikke scampi!

I Danmark har Dansk Supermarked besluttet å bare selge oppdrettete varmtvannsreker som er ASC-sertifiserte. Dette gjelder Netto, Bilka og Føtex. ASC står for Aquaculture Stewardship Council, og markerer at rekene er produsert bæredyktig og ansvarlig. Som et 3-årig samarbeid mellom Dansk Supermarked og WWF. Også økologiske eller MSC sertifisert kaldtvannsreker er å foretrekke mener WWF. Et slikt samarbeid bør også WWF Norge iverksette. Men først må de rydde opp i scampirotet sitt. Det krever ikke mer enn en forklaring på hva vår norske sjøkreps er, og hva oppdrettsreker er. Og Mattilsynet må tak tak i dette, de gjør ingenting, etter flere henvendelser. Og de tillater produsentene/kjedene å bruke nøkkelhullmerket på oppdrettsrekene. Det virker ikke seriøst.

Her er boken SCAMPI, VÅR EGEN SJØKREPS.

Og riktig merking av reker og kreps finner man her, fra Scandinavian Fishing Yearbook, kanskje verdens meste seriøse når det gjelder merking/navnsetting av sjømat. Og brukt av de fleste utenfor Norge, men ikke i Norge.:
http://scandposters.com/

Varmtvandsreje Fiskeguide

© Scandinavian Fishing Yearbook / WWF

Print Friendly, PDF & Email