Smalahove skritt for skritt

Dett er på ingen måte noe å være redd for å prøve. Du finner sauens beste kjøtt nettopp i hodet mener mange. Kinnkjøttet er deilig, og mange spiser absolutt alt på hodet. Joda, det er gradsforskjeller på hva man inntar, men en deilig mat er det helt sikkert at det er. Her servert med godt følge.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser
Smalahove, i kjelen
4 hoder, 4 personer. I et halvt hode er det akkurat nok til en person. Her er fire halve klare til å kokes opp.

For de fleste er smalahove julemat. De som aldri har prøvd denne delikatessen har absolutt noe godt i vente. Og det er ikke verre enn at denne stykningsdelen gir noe av det mest smakfulle kjøttet på sauen. Så får øye og øre komme når man synes man er modig nok til å prøve.

Smalahove, i kjelen 2
De fire halve hodene er lagt i vann, og har fått koke opp én gang. Vannet er hellt ut og nytt vann tappet i kjelen. Det vil altså si at hodene IKKE har ligget i vann 12-16 timer som de anbefaler på pakningen. Dette fordi jeg føler jeg har mer kontroll med saltsmaken da. Et «flatt» sauehode er ikke godt, det må være passe salt. Jeg liker å gjøre kraften enda mer smakfull enn bare med å koke i vann: Løk, purreløk, stangselleri og et laurbærblad gir deilig smak.

Smalahove, koker
Smalahovene har fått koke opp, grønnsakene er lagt i og eggehvitestoffene skummes av. Så er det å fortsette koking i 2-3 timer.

Smalahove, kokt
Nesten klare, du ser kjøttet begynner å løsne fra hodene. Kraften gir deilig smak, litt av den blander jeg senere i kålrotstappen under kokingen, og smaksetter med.

Smalahove, tallerken
Hodet er lagt opp på tallerkenen, og klart til å deles opp. Spis gjerne skinnet dersom du liker det, det meste av hodet kans spises, og det spises også av de fleste tror jeg.

Smalahove, skinn av
Begynn med å skjære vekk skinnet over kjevene. Her ligger det fine kjøttet som ikke mye kan måle seg med i smak.

Smalahove, kjøtt
Mye av kjøttet er tatt ut, og foran ligger tungen. Den fjerner du skinnet fra, akkurat som med kokt oksetunge. Er hodet noe i overkant kokt, går det veldig lett av. Jeg liker litt bitt i kjøttet, med litt kortere koketid, og da er det mer plundrete å få av. Men det går som regel greit.

Smalahove, retten

Og så er herlighetene lagt opp; over kjøttet ligger øret til venstre, og øyet til høyre. Nybegynnere lar kanskje de erfarne få disse første gangen, men så har de jo noe tilgode til en annen gang. Det gode og for mange vanlige tilbehøret er kålrotstappe, melne poteter og kraften fra kokingen. Jeg jevner den litt med ferdigmaizena. Sylteagurk (her hjemmelaget) og sennep er det også mange som liker ved siden av.

EN RIKTIG GOD APPETITT!

Print Friendly, PDF & Email
Annonser