Pigghå skritt for skritt
Pigghå (Squalus acanthias), ble navnsatt av Linnaeus i 1758, samme året som han navnsatte vår norske sjøkreps (Nephrops norvegicus). En deilig fisk som kan bli på rundt 9 kilo, og litt over halvannen meter lang. Mange treffer den på koldtbord på hoteller og ferger for eksempel, hvor den ser ut som røkt ål, men det er pigghåens buklapper som er røkt. I UK har den vært solgt som fish and chips. Den er fredet mot direkte fiske og fritidsfiske, men tillates tatt som bifangst inntil 15%. Da vi satte line på Vestlandet i 60-årene gikk den på brosmen som hadde gått på linen. Det var nok en del mere av den den gang. Vi har delt opp vår fisk i koteletter og stekt dem.
Slik ser pigghåen ut når den er flådd; et litt rosa kjøtt på en fisk uten ben, men med brusk.
Og slik ser de røkte buklappene fra pigghå ut. Du har sikkert sett dem på koldtbordet, mange tror det er ål, men det er det da altså ikke.
Pigghåen er delt opp i koteletter; du ser tydelig ryggbenet eller bruskbenet. ellers helt benfri. En fisk som er lett å stelle, og med en deilig, mild fiskesmak. Den bør spises så nyfisket som mulig, ellers skiller den ut ammoniakk.
Legg fisken på kjøkkenpapir, og «klapp» den tørr. Over en tallerken med mel. Vend kotelettene godt i melet.
Fisken vendes i melet og stekes (friteres) i jomfruolivenolje ved en temperatur på rundt 170-180 grader. Ta dem ut når de har fått en fin lysebrun farge. Så kan du salte dem.
Her er tilbehøret vi brukte; blomkål, kirsebærtomater, sjalottløk, dill, hvitløk og trøffelolje (i potetpuréen)
Alt unntatt blomkålen fikk surre i olivenoljen til de var blanke og fine. Så saltet og pepret lett.
Så var det blomkålens tur; stekes i jomfruoljen til den blir lett brun, så krydre etter egen smak.
Og slik serverte vi den, i tillegg til potetpuré på mandelpoteter, smaksatt med trøffelolje. en deilig fisk med et deilig og ikke alt for utpreget tilbehør.
Ingredienser:
en liten pigghå
en blomkål
mandelpoteter
kirsebærtomater
sjalottløk og hvitløk
dill, litt persille og trøffelolje
jomfruolivenolje
salt og pepper
mel
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene. Vi stekte dillen og hadde over grønnsakene og fisken. Lag potetpuréen etter din egen smak og smaksett med litt trøffelolje.