Andelår, ikke rosastekt, men sprøstekt!

Mange liker andebrystene rosastekt. Kanskje litt for rosa spør du meg. Selv foretrekker jeg dem akkurat gjennomstekt, men med en rosa farge. Det skal ikke piple blod når du trykker på dem.  Slik er det ikke med andelår. De trenger lang steke eller ”putretid”. For vi liker jo ikke seigt kjøtt. Og med et sprøtt, deilig skinn selvfølgelig. Det gikk bra i denne oppskriften, med deilige andelår fra Holte gård. Og andelår er jo noe rimeligere enn andebryst. En god lørdagsmiddag, som nesten passer seg selv under den lange steketiden. Ikke confit, men like godt. I retten er det brukt frisk oregano og ramsløk fra hagen. Hageurt nummer 1 i gås og and er egentlig merian, men den bør være frisk, og det er ikke godt å få tak i. Derfor har jeg brukt oregano (bergmynte) i retten.

Skjær snitt i lårene som på bildet. Ikke vær redd for å skjære igjennom skinnet. Lårene skal stekes (eller bakes) i ovn i 2 timer.
Jeg kan love deg at skinnet ble sprøtt. Passer du på litt under stekingen, går det greit!

Kjøkkensjefer har gått ut på TV og sagt at ramsløk vokser overalt. Det gjør den ikke. Du finner den i kyststrøkene fra Oslofjorden og opp til Trøndelag, men ikke overalt der heller. Den trenger skyggefulle, fuktige voksesteder med næringsrik jord. Selv har vi noen få planter i et aspargesbed, hvor de sår seg og vokser opp igjen året etter. Fikk de første plantene av en biolog, for her i Bø i Telemark vokser det ikke ramsløk. En flott, sunn hvitløkserstatning. Veldig mye brukt i Tyskland, hvor den heter bärlauch.

Andelår med sprøtt skinn, trinn for trinn

Ingredienser:
4 andelår
4 dl. kylling eller kjøttkraft
det hvite på en purreløk
4 litt store sjalottløk (bananløk går greit)
ramsløk
frisk oregano (bergmynte)
salt og pepper
tagliatelle
olivenolje
Slik gjør du:
Skjær snitt i lårene som på bildet. Ikke vær redd for å skjære igjennom skinnet. brune dem litt i en panne. Salte og pepre. Stek løk og purre blank i litt olivenolje. Pensle et ildfast fat eller stekepanne med olje. Legg i løkblandingen og hell i kraften. Legg lårene i, og stek i 2 timer ved 170 grader. Kikk innom av og til.
Grovhakk oregano og ramsløk, og bland i litt god olivenolje. Salte og pepre lett. (Dette serverer du som tilbehør, se bildet). Kok tagliatelle som på pakken. Legg opp som på bildet, med løkblandingen under tagliatellen. Dryss evt over litt nyklippet gressløk.