One small step for Andreas, one giant leap for Scampi!

Scampitartar tallerken2
Sjøkreps til venstre, og rått sjøkrepskjøtt servert som en liten tartar lagt på jordbær til høyre. Deilig, sødmefyllt sjømat, med innslag fra hagen. Dette er scampi.

Andreas Viestad har tatt seg helt ut i siste Magasinet til Dagbladet. Se her hva han skriver: «Fjordens fiskesuppe» er en kombinasjon av buljongterninger, oppdrettslaks fra Vestlandet, importert «scampi» fra et kongedømme langt, lagt borte…… Sett på maken; Andreas skriver «scampi» i gåseøyne, som vi sier. Hva i allverden, er ikke oppdrettsreker scampi lenger? I Norge!
Åneida, men det har det jo heller aldri vært.

Scampi, villreker,sepia retten2
Argentisnek villreker til venstre, kall det gjerne tigerreker eller kongereker. Til høyre scampi, begge fritért. I midten en liten sepiablekksprut. Deilig sjømat. Servert med saus fra avkoket av skallet.

At Andreas skulle ta dette store skrittet kom litt uventet på meg. Ingen i matbransjen har turt så mye som å antyde at oppdrettsreker kanskje ikke er scampi. Men nå har altså Andreas gjort det, for «scampi» kan jo bare bety at det settes tvil ved om oppdrettsreker er scampi, eller det menes at det ikke er det . Og det er det jo ikke. Men pass deg Andreas, det er mange ulver der ute! Og du kan jo bli skikkelig mobbet for dette.

Årøvin og sjøkreps
Norsk teinefanget scampi, og kamskjell fra Seashell AS på Frøya, servert med en dansk hvitvin fra en liten produsent som vi nettopp hadde besøkt.

Her er forresten en til som mener at oppdrettsreker ikke er scampi, nemlig Ingebjørg Moe, fagansvarlig mat og ernæring i Norges sjømatråd. Dette sa hun til bladet Mat fra Norge:

Scampi; Mat fra Norge2

Og dette sa hun i et brev til meg for en tid tilbake, etter henvendelse nummer to:
”Jeg vet at jeg fikk denne informasjonen fra deg, også for mange år siden. Siden den gang her jeg prøvd å kjempe mot bruk av scampi og misbruk av navnet, men det er som å kjempe mot vindmøller.
Og det er skremmende at velrenommerte matskribenter godtar navnet og bygger opp under feil fordi det er det folk kjenner og bruker.”

Scampicarpaccio m jomfruolje
Scampi servert som carpaccio. Her er det brukt råfrosset sjøkreps, som Meny har begynt å selge. Ikke et topprodukt, men godt ble det allikevel.

Men dessverre, Ingebjørg Moe får ikke gjennomslag i sitt eget råd. For sjømatrådet gjør ingenting. Scampi er et navn de ikke vil ta i sin munn, eller i sitt opplysningsmateriale er kanskje riktigere å si. Så hvorfor? Usunne bindinger? For unge beslutningstakere?
Ikke vet jeg. De har forøvrig ikke hatt informasjon om sjøkrepsen før jeg gjorde dem oppmerksom på at den finnes. Ganske morsomt for et råd. Dårlig(e) råd kanskje?

Så må det neste bli å få fjernet scampinavnet på forpakninger og poser. Og skrive tigerreker, kongereker eller kjempereker. Som den seriøse matverden utenfor Norge gjør.

Ha en god scampi!

Print Friendly, PDF & Email