En helaften på Brøndums

Brøndums hotel Det var på Brøndums hotel det startet. Dit kom H. C. Andersen den 17. August 1859. Og så kom de andre kjente kunstnerne: Krøyer, Drachmann, Ancher, Krogh, Tuxen. Og ikke å forglemme Marie Krøyer og Anna Ancher, sistnevnte født i Skagen den dagen H. C. Andersen ankom. Og så kom vi andre! Selv går vi sjelden på restaurant, vi liker best å stelle vår egen mat, også når vi er på ferie. Bare av og til legger vi oss inn på hotell. Vi leier gjerne en leilighet eller et lite hus. Men ett restaurantbesøk prøver vi å få med oss hvert år; på Brøndums. Så også i år. Hele Aftenakademiet var samlet, dvs. oss fire i underavdeling Bø i Telemark.
En helaften innbefatter: 1 glass Champagne og et par tre små snacksretter i den koselige peisestuen på Brøndums, så 4 retters middag inkl 4 forskjellige viner, og tilslutt kaffe, petit fours og Cognac, tilbake i peisestuen.

Til Champagnen
Et glass Champagne til hver er satt på bordet (N.V. André Clouet), og en liten snacksrett serveres på et hjortehorn: litt røkt hjortefilet innrullet i en skive glasskål (knutekål). Servert av Frederik Helbod Hansen.
Peisestuen Brøndums
I den koselige peisestuen, både begynner og avsluttes en helaften på Brøndums. Her blir man godt tatt vare på!

Til Champagnen2, pølse Snacksrett nummer to var en liten pølse til hver, båret inn og servert av Rebecca Torp Sjørup. Her ser vi de ligger på glødende kull, og tredd inn på tre pinner. En artig og deilig liten sak, laget på lokale råvarer.
«Klarer vi alt dette i tillegg til en 4-retters?«, tenkte vi. Det får vi neppe vite før vi er ferdige, var vi vel enige om.
Og mens vi koste oss med Champagne og snacks skjenket vi nok kunstnerkolonien på Skagen en tanke eller fire.

Til Champagnen3, vaktelegg mm, pølse_edited-2
Et vakteleggg i en liten «osteklokke» med røyk (bak), og to boller tredd på spidd, avsluttet hotellets lille Champagne og snacksmåltid. Vi er klare for spisestuen!

Brøndums spisesal2 I denne delen av spisestuen trives vi best. Med utsikt mot de koselige gulmalte Skagenshusene utenfor, og med Skagens museum ut til høyre. Og ved det nærmeste bordet til høyre, med lys, satt vi denne gangen.

LyttereDet første var en liten gjennomgang av menyen. Her lytter to av oss, (Rita og Eivind) andektig til den blide og kunnskapsrike kelneren Nanna Trolle. Det kan være lett å gå surr i alle glassene. Og de var det jo nok av. Flott balansert med drikke til de forskjellige rettene, konkluderte vi etterpå.

En forsmakFørst en liten forsmak, mens forretten ble ferdiglaget. Her med røkt laks fra Færøyene. Fint tilberedt med en liten saus, og karse.

Forretten
Og så kom forretten, den røde; Gravet Skærising (Smørflyndre), rødbeter, tyttebær og lyng, pepperrotkrem og rognkjeksrogn. Og til den et glass 2013 Sancerre, Jean-Paul Balland, Chemin de Barloup. Bedre skal det godt gjøres å få det.
Rett nummer 2
Rett nummer 2, den grønne, var stekt breiflabb med rå blomkål skåret i løvtynne skiver, og østers, nydelig dandert og lagt opp. Til den et glass 2008 Montagny 1. Cru. «Le Coéres», Domaine Bernollin, Jully-les Buxy.
Mens vi venter
Mens vi venter på hovedretten; bisonoksefilet med amerikansk rødvin. Et forsøk verdt!
Rett nr 3, bison
Og som hovedrett var det deilig mør bisonfilet med ramsløkgele og saus, skorzonnerrøtter i tre utførelser; fritert, som puré og dampet. Og veldig amerikansk vin: Horseshoes and handgranades, Mouton Noir. Man trenger ikke poteter til dette.

Desserten 3

Her gjør Jack Cramer desserten klar for tallerkenen. Til hver rett kom en av kokkene inn med saus og annet tilbehør, som seg hør og bør. Vi ble virkelig «forkælet», som danskene sier.

Desserten

Og som dessert; en deilig mousse av jordskokk, hasselnøtt og appelsin, med en nydelig varm saus servert direkte fra den lille kobberkjelen. Og til det; en 2009 Sauternes, Castelnau de Suduiraut, Preignac. Så var det tilbake til peisestuen for en god kopp kaffe, et lite glass cognac, og petit fours.

Lykkelige spaserte vi hjem til det lille huset vi leide, fulle av inntrykk. En stor tanke skjenket vi skagenskunstnerne, som har gjort våre årlige Skagenopplevelser mulig. Og hva er vel viktigere enn å ta vare på historien, og fremfor alt la alle få ta del i den. Det gjør Skagens museum på en ypperlig måte. Vi er dem stor takk skyldig!

Og her er hele menyen: Helaftensmenyen

NB! Bildene er tatt med en Galaxy S3!

Print Friendly, PDF & Email