Hodesylte kan man da lage selv!

Hodesylte i press

Hodesylte gir absolutt den beste sylten synes nå vi da, problemet er vel å få tak i grisehode. Men spør du en slakter eller i kjøttdisken, kan det jo være du klarer det. Vi fikk tak i ett for ikke lenge siden, så da blir det hodesylte i år igjen! Det ser ut til at flere og flere av oss går litt tilbake og henter inn gamle tradisjoner og oppskrifter.
Under ligger det to forskjellige oppskrifter; Henriette Schønberg Erkens, og Skolekjøkkenbestyrerinde Agnes  Normanns. 

527 Jul,Hodesylte, råvarer
Her ligger alt klart for krydring, koking i klede, og pressing. Litt arbeid er det, men godt blir det.

Hodesylte som Henriette

Ingredienser:
1 grisehode
1 teskje pepper
1 teskje salt
1 teskje revet løk
½ teskje allehånde
½ teskje nellik
½ teskje ingefær
sylteklede
Slik gjør du:
Det vaskede hodet legges i kokende, saltet vann med svoren ned, og får koke en times tid. Hodet tas opp. Skjær fra svoren i 1 cm. tykkelse. Legg svoren ut i et klede som er vridd opp i varmt vann, og lagt i et stort rundt fat.
Kok hodet videre med beinsiden ned, i 2 timer.  Ta opp, skjær kjøttet fra bena, og skjær det opp i tynne skiver. Fett og magert kjøtt legges lagvis på svoren på kledet mens du strør krydderblandingen i mellom. Legg kokt fleskesvor over, kledet legges rundt alt og sys. Knyt for begge endene. Kok i laken ½ time, legg i pressen og la det ligge kjølig til neste dag.
Legg sylten med kledet i en kokt, avkjølt lake av 1 liter salt til 8 liter vann, og la ligge en uke. Ferdig
Før brukte man kraften fra sylten til slaktesuppe.

295 Sylte, hjemmelaget
Så er det klart for kokingen, og når den er ferdig; i saltlake.

Agnes Normann utga sin kokebok i Christiania i 1899. Hun ga også ut Damernes haandbog, i samarbeid med flere i 1918; Lærerinde ved den kvindelige industriskole i Kristiania Ingeborg Dorff, skuespillerinde Marie Pio, strykelærerinde Anna Halstad m.fl

Skolekjøkkenbestyrerinde Agnes  Normanns sylte

Ingredienser:
1 svinehode
salt
2 teskjeer pepper og 1 teskje ingefær blandes
sylteklede
Slik gjør du:
Et kløvet, skylt hode legges i vann natten over. Legg hodet i kokende vann som dekker, ha i 1 spskj salt og la det koke 2-2 ½ time, eller til kjøttet slipper benet.La et lite stykke kalvebog koke med. Skum godt.
Ta opp kalvekjøttet når det er mørt, og skjær det i strimler langs trevlene. Ta opp hode, fjern alle bena, skjær bort øregangene, skjær det ytterste av snuten bort, og ta ut øynene, og kjertler. Dypp syltekledet i varmt vann, legg det i et flatbunnet fat, og legg det ene halve hodet på med svorsiden ned. Skjær kjøttet i strimler langsetter, så dypt som mulig uten å skjære igjennom svoren. Strø pepper og ingefærblandingen i stripene, legg i kalvekjøttet og strø over 1 teskje salt. Gjør det samme med den andre halvdelen, og legg det over med svoren opp. Stram kledet rundt, og bind tett rundt med bomullstråd. Kok i 45 min i syltekraften, og legg i presse til neste dag. Legg i lake som over, en uke, i kjøleskap/kjølerom. Kok medisterpølser eller grønnkål i den brukte laken. Voila!

Julefrokost,langbord
Og her er det både hjemmelaget og innkjøpt sylte. Hjemmelaget i midten. Av Eva Stensrud i Skien, eldste datters svigermor.
Print Friendly, PDF & Email