Kalvefilet med fyllte squashblomster

Kalvefilet i marinade
Kalvefileten har fått urter fra hagen rund baut, og med en god jomfruolje til å holde dem rundt fileten. Så en time eller to i kjøleskapet med litt snuing. Tilslutt i ovnen til du er fornøyd.

Kalvekjøtt er deilig, men akk så dyrt. Vi spiser det ofte i Italia, der er det blant det billigste kjøttet. Vel, av og til trår vi til her hjemme også, som vi har gjort idag; kalvefilet marinert med urter fra hagen, og fyllte squashblomster, også fra hagen. Lett og god mat. Sunn også. Men altså, noe dyr.urtene til kalv
Ta litt av det du har i hagen av urter, eller kjøp inn småplanter i butikken, de fleste får du tak i. Vi har brukt italiensk persille, oregano (bergmynte), salvie, sitrontimian, fransk estragon og rosmarin.

Kalvefilet, marinert
Kalvefileten er ferdig, etter litt snuing også i stekeovnen. Så er det å ta fatt på squashblomstene, hvor friteringen gjenstår. Det må jo bli sprøtt og godt, og da må de ikke ligge for lenge, da blir de bløte.. I mellomtiden får fileten hvile.

 Fylte, friterte squashblomster

Squashblomsten2

Squashblomster er jo nydelig små og store blomster da. Det vanligste er å bruke hannblomstene i maten, men bruk gjerne begge to, de smaker like godt. Ta dem når de akkurat har åpnet seg helt. De holder seg til neste dag i kjøleskap, men det beste er å bruke dem samme dagen. Som italienerne gjør med sine zucchiniblomster, som altså er squash. Og, hannblomstene sitter på de tynne stenglene.

Fyll til blomsten
Brød oppbløtt i melk, gjerne daggammelt, persille, italienske ansjosfileter og nyrevet muskatnøtt er egentlig det du trenger, men selvfølgelig; de kan fylles med det meste. Kryst først ut melken brødet er oppbløtt i, så blander du med den finhakkete ansjosen og persillen. Riv over muskatnøtt, ha i en skje olivenolje, og bland. Ta forsiktig ut støvbærerne midt i blomstene først. Så fyller du dem forsiktig med en skje.

Squashblomster
De største blomstene er fyllt, de minste friterer vi som de er. Klipp av stilkene før du friterer dem. Vri gjerne fint på det ytterste av blomsten, så den ikke «lekker».

Frityrdeig

Ingredienser:
Bonaqua eller Farris
rugmel
en skje olivenolje
Slik gjør du:
Lag en blanding omtrent som en litt tykk pannekakerøre. Spe med litt mer Bonaqua dersom den blir alt for tykk. Dypp blomstene forsiktig i røren, løft opp så de får renne av litt. Friter til brunet, legg på kjøkkenpapir så oljen får renne av. Kvern over salt tilslutt.

Squasblomster friteres
Squashblomstene friteres. NB! Disse er ikke fyllt, men du gjør det på akkurat samme måten; dypp i røren, la renne  av litt. Så i frityroljen (ca 180-190 grader), for tilsutt å dryppe dem av på kjøkkenpapir.

Kalvefilet med squashblomster
Og slik ble resultatet. Fileten er stekt med urtene, så har den fått hvile 15 minutter, og så skåret opp i biffer. Her servert med en tykk og god ramsløkpesto.

Print Friendly, PDF & Email