Flæskesteg på dansk

Vi velger norsk kjøtt for det meste, men er vi i Danmark blir det naturlig nok dansk kjøtt. Og dette «pensjonisttilbudet» tok vi på sparket; 50 danske kroner for flæskesteg uansett størrelse! Ferdig risset. Laurbærblader er stukket inn her og der, og purre, gulrøtter og selleri er lagt i sammen med litt vann.

Joda, jeg vet det utmerket godt; kjøttskam, skam for å spise dansk kjøtt, skam for å spise dansk julemat på julaften. Helt greit, jeg tar den! Men så er det nå slik da; vi har fire «fedreland» her i huset; Norge fordi vi er født, oppvokst og bor her, Italia fordi min far bodde der i 38 år, Frankrike fordi jeg har en fransk bror der, og Danmark fordi vi liker det. Og da blir det nok litt internasjonalt av og til. Denne gangen ble det altså dansk julemiddag for to eldre pensjonister.

Steken er snudd og krydret på beste måte med salt og pepper. Trengs ikke noe mer. 125 grader varmluft i to timer, så 200 grader en 25 minutters tid, og tilslutt 220 grader til svoren er sprø.
Steken er ferdig, og de hjemmelagde «grisepørsjene» som de sier her i Bø er lagt med til oppvarming. Litt dansk-norsk da selvfølgelig. Vi er jo ikke fanatiske!
Brunede kartofler må man ha når man spiser dansk flæskesteg. Norske små runde passer utmerket. Her er potetene kokt så og si ferdig, og får hvile litt under folie. 1 kilo poteter, 1 dl sukker, 1 spiseskje vann, og 25 gram smør bruker vi.
Ha sukkeret i en teflonpanne (slipplettpanne) og varm opp til det begynner å smelte og småsyde, ikke rør i det. Tilsett vannet, så smøret til det bruser, bland forsiktig.
Legg i potetene og la dem få putre med mens du forsiktig snur eller «ruller» dem i den varme sukkerblandingen. Det skal boble lett rundt potetene.
Potetene er ferdige, og klare for bordet.
Andefett til venstre, kraft fra flæskestegen til høyre. Andefettet varmer du opp rødkålen i, kraften bruker du i den brune sausen. Skum av og jevne sausen på vanlig måte. Bruk gjerne litt maizena. Her er oppskrift på rødkålen. 
Hjemmelaget rødkål, brunede poteter, flæskesteg og hjemmelagde medisterkaker. Sausen i egen sausebolle. (oppskrift medisterkaker her).

Og helt til slutt, her er enda en skam: akevittskam. Det var nemlig dansk juleakevitt vi hadde denne julaftenskvelden i fjor! Fy, også servert rett fra fryseren da, at det går an! Vel, sånn er det når akevitten holder 47%, og må dempes litt. Absolutt en ener til denne danske flæskestegen. Med dansk juleøl. Det også!