Octopus, kalmar, og villreker

Øverst til venstre den tiarmede blekkspruten kalmar (loligo vulgaris), nederst den åttearmede octopus (octopus vulgaris), og til høyre de argentinske villrekene (pleoticus mülleri).

Tre gode sjødyr: octopus, kalmar, og store rå argentinske villreker. Octopus har vi ikke langs kysten vår, heller ikke disse villrekene, men kalmar har vi; bare så synd at vi ikke bruker dem eller får tak i dem. Og du har helt sikkert hørt om dem under et annet navn; calamare.

Litt godt tilbehør: sitron, persille, kirsebærtomater og rød chili. Så stangselleri, hvitløk kapers og jomfruolje.
Først er det octopusens tur; 6-8 minutter i varm og god jomfruolje. Litt deilig kraft gir de fra seg under kokingen. Ta dem så ut og legg i isvann.
Kalmaren renses ved å ta ut innmaten og det cellofanaktige benet. Så skjæres selve kroppen i to på langs, og fangarmene knipes av rett foran øynene. Kraften fra octopusen tar vi med.
Kalmaren får putre i litt lettsaltet vann tilsatt et laurbærblad og noen pepper korn i 2-4 minutter. Ikke lenger, da blir de seige.
Så over i isvann med isbiter for å stoppe kokingen.
Rekene er skrellet, bare haletippen er med. Så får de koke i kraften fra blekksprutene i 2-3 minutter. Octopusen ligger i isvannet til retten er ferdig.
Kraften brukes i retten, sitronsaft er blandet i og kapersen er klar.
Alt er blandet til en deilig sjømatsalat. Du kan gjerne skjære octopusen i små biter istedenfor å servere dem hele.

Og slik ble den servert i en dyp tallerken med den deilige kraften i bunnen, og hjemmestekt fransk baguette fra REMA 1000 til å dyppe i kraften.