Svarthyll, hagens husapotek.
Svarthyll er kanskje den mest mangfoldige mat og nytteplanten vi har. Og nå begynner blomstringen om ikke så lenge. Skaff deg et tre, så har du sunne produkter fra hagen nesten halve året.
Bildet over: Svarthyllen har akkurat begynt å blomstre (fra 2014), blomsterklasen er 3-4 cm. i diameter. Og kan bli 25! Sambuca nigra eller svarthyll er en takknemlig plante. Du får kjøpt den i hagesenteret, og den finnes også viltvoksende mange steder. Svenskene kaller den fläderblom og danskene sorthyld. Av den brukes blomster, blader, barken, bærene og røttene. De buskformede trærne kan bli opptil 8-10 meter høye, og gir deg nye gleder hver vår og høst. Gartnere bruker dem ofte i alléer i byer, fordi de forbedrer luften.
Som legemiddel har man 2 000 års erfaring med sorthyll, selv om legestanden kanskje ikke trykker den til sitt bryst. Men slik er det vel ofte med naturmedisin. Å ha en svarthyllbusk eller tre, ble regnet som rene husapoteket i tidligere tider, med alt den kunne hjelpe mot. Den har en lindrende og velgjørende virkning fra både blomster, blader, bark og røtter! Uttrekk mot mageknip, omslag for opphovnede ben, et glass vin mot menstruasjonssmerter, og masse mer, utprøvd fra generasjon til generasjon. Destillat, essenser og eteriske oljer brukes også.
Og du får kjøpt produkter fra svarthyll på apoteket og i helsekostforretninger. Saften fra svarthyll-bærene er praktisk talt fri for sukker, men full av livsviktige vitaminer, mineralstoffer, aminosyrer og eggehvittestoffer. Men lei å få på klærne, så bruk arbeidsklær når du høster bærene. Og planten har vært husmiddel for mange; Hippokrates, Dioskurides, som var Keiser Nero og Claudius sin militærlege, Plinius den eldre, og Hildegard von Bingen for å nevne noen få!
I maten
Om våren kan du lage både vin, sekt, te eller is, av de hvite flotte blomstene. Eller de kan friteres og serveres med nyplukkede markjordbær og vaniljeis, eller som en søt omelett. Er du heldig kan blomsterklasene få en diameter på 25 cm. Om høsten kan du lage både vin, saft og syltetøy av de mørkerøde til sorte steinfruktene. Dersom du har kompost, legg blader fra svarthyll imellom sjiktene, da råtner komposten fortere.
Gress etter klipping kan du legge rundt treets stamme. Da trives svarthyllen! Så hvorfor ikke kjøpe et tre i år. De er lette å få til, og trives godt i halvskygge. Blomstringen skjer i juni og juli, så blomsterfrost kommer ikke på tale med svarthyll. Og den trenger ikke mye stell; dusj mot lus med brenneslevann, og skjær av gamle grener. Thats it! Og når du høster buker du en god, litt stor kurv. Rødhyll er en plante mange kjenner. Her hjemme brukes den ikke til mat, men nedover i Europa lager de både marmelader og gelé, gjerne sammen med rabarbra.
Ha en fortsatt god vår og sommer i den smakfulle mats tegn.
Oppskrifter finner du her:
Friterte svarthyllblomster
Slik gjør du:
Av 100 gram mel, et egg, litt melk og vann blander du en røre med kremig konsistens.De uvaskete, men nøye utsorterte blomsterklasene dypper du så i røren og friterer i olje til de får en gyllen farve. Etter at de har fått renne av seg på tørkepapir serverer du dem med vaniljeis og nyplukkede markjordbær. Sukker og kanel er også deilig å strø over, som et alternativ.
Sekt av hyllebær
Ingredienser:
4-6 store blomsterklaser
4,5 liter vann
1 sitron
650 gram sukker
2 spskj. vinedikk
Slik gjør du:
Løs opp sukkeret i litt vann. Press sitronen, skjær det vaskete skallet i skiver og legg det sammen med blomstene i et stort fat eller dunk. Hell over resten av vannet, sukkeroppløsningen og edikken. La stå i 4 dager i romtemparatur (helst ikke over 18 grader). Sil over på flasker og la hvile 4-5 dager til. Pass på trykket! Dersom sekten ikke gjærer etter en uke, vent 5-6 dager til. Etter hovedgjæringen kan du kose deg med en fantastisk fruktig, sødmefylt sommerdrikk.
Svarthyllsuppe
Ingredienser:
6 hylleblomster
1 liter melk
1 spskj sukker
1 knivspiss salt
4 eggeplommer
3 eggehvitter
½ teskje kanel
Slik gjør du:
Rist lett av blomsterklasene, og skjær av den tykkeste delen av stilken. Varm opp melken og legg i blomstene. La syde et kvarter, og sil av. Smak til med sukker og salt. Rør inn eggeplommene og varm forsiktig opp uten at det får koke!! Stivpisk eggehvittene og lag små ”boller” med en teskje. Disse leger du i suppen, og lar den stå og hvile i 5 minutter. Legg opp på suppetallerkene og strø over kanel.
Hyllekoldskål
Ingredienser:
1 liter melk
2 blomster
75 gr sukker
kavring
Slik gjør du:
Kok opp melken, plukk av de små blomstene og ha dem i under oppkok. Avkjøl og sil av. Rør i sukkeret. Brekk opp kavring i en suppetallerken, og hell over melkeblandingen. En deilig rett på varme sommerdager.