Bønner og bacon!

Bønneretten

Ikke le av cowboymaten, bønner og flesk eller bønner og bacon. Retten har lang tradisjon, både blant cowboyene i det gamle vesten, og til sjøs. Det var helt vanlig mat ombord i 50 og 60-årene, noe vi gledet oss til hver gang det sto på menyen. Og det gjorde det ofte. Akkurat som med saltet kjøtt, var bacon, tomatpure, og tørkede bønner lett å lagre ombord på lange turer, ofte 1 måned i sjøen. I dag går det litt lettere; bacon kjøper du i småporsjoner, og økologiske bønner får du for 7-8 kroner pappboksen. Også tomatpuré er rimelig, hvis du tenker pris.

Bønner og bacon
Slike bønner får du kjøpt i dag, begge er økologiske, og koster rundt 7-8 kroner boksen. Men selvfølgelig, egne oppbløtte er også deilig.

Så hvorfor ikke prøve litt enkel og god vintermat? Sunn og god også. Litt fet pga baconet, men det tåler vi. For godt er det.

Bønner koker_edited-1
Bønnene er nesten ferdigkokt, tilsatt tomatpure, litt vann, sukker og eddik. Deilig!
511 Bønner, cowboyrett
Retten kan både serveres med bacon eller flesk blandet i, eller sprøstekt bacon lagt over. På bildet også tomatpure, eddik, olivenolje og pepper.

Bønner og bacon

Ingredienser:
2 bokser bønner (2 personer)
1 liten boks tomatpure, 2 teskjeer sukker
2 spskj eddik og litt vann
litt kvernet pepper
2 pakker bacon
Slik gjør du:
Skyll av bønnene godt. Ha dem i en kjele med litt olivenolje. Varm sakte op og til sett tomatpuré, eddik, og kvernet pepper. Varm opp under omrøring, og la småputre 3-4 minutter. Sprøstek bacon, og legg over bønnene ved servering. Du kan gjerne bruke flesk i tynne skiver og sprøsteke dem istedenfor bacon.