Norsjø, hvor fisken får være i fred, og gjeddeboller.

Norsjø i Telemark er en flott innsjø, men fisken får være der! Ingen har bruk for den bortsett fra sportsfiskerne.

I Norsjø er det fisk. Mye fisk! Og hele 13 registrerte arter. Kjøper man fiskekort er det fritt frem for sportsfiskerne. Men hvorfor ingen ser en mulighet i yrkesfiske i disse vannene er en gåte. Gjeddepølser er da godt.

Sik, abbor, eller kanskje gjeddefilet er det sikkert lenge siden du har kjøpt i butikken?  Sik er kjedelig, abbor har for mye ben, og gjedda er stygg. Hørt det før? Ikke er det sant engang. Hvorfor er disse fiskeslagene delikatesser i Sverige, Danmark, tyskland, Italia og resten av Europa. Er vi for godt vant, eller er det ingen som forteller oss noe om delikatessene?

I Norsjø er det hele 13 registrete fiskearter. På bildet ser du både røye, ørret, abbor, sik, gjedde og sjøørret. Tatt en natt for noen år siden. Hvorfor skal fisken i Nordsjø «råtne» bort?

Eller kan det være at ingen gidder å fiske dem for konsum. Ørret, røye, abbor og gjedde er alle fisker som et fiskemottak burde kunne ta i mot. Men det finnes også annen interessant fisk i Norsjø; karpefisken suter er en delikatesse utenfor Norge, det samme er dypvannsfisken krøkle, som for det meste har vært brukt til fòr og gjødsel her hjemme. Herman Lissl på Lille Ulefoss serverte suter til gjestene. Men han har sluttet.

I utgangspunktet er kjøttet fra Suteren mørkt rosa, men blir hvitt ved tilberedning. Her fileter uten ben til høyre, og med ben til venstre. Den ene fiskefileten er»buksert».

Norsk Innlandsfiskelag arbeider for mer bruk av ferskvannsfisk. Og det er nylig bevilget 4 millioner kroner til formålet i 2011; Pengene skal ”bidra til å utvikle ny næringsvirksomhet på landbrukseiendommer som ledd i å nå politiske mål om bosetting i hele landet.” En god hjelp, men vel en dråpe i innsjøen. I fjor eksporterte vi sjømat for 54 milliarder kroner. Kanskje en skjerv fra bransjen, øremerket slektningene på land, hadde vært en idé?  Hva med 0,5 promille; 25 millioner kroner hadde hjulpet godt. For skal man få opp interessen og bruken av innlandsfisk trengs det penger, mange penger. Ikke bare til fiske og foredling, vi må læres opp til å like fisken igjen, og kunne tilberede den. Og hvorfor ikke eksportere den også. De står i kø nedover i Europa! Det er bare snakk om å ha nok. Og det har vi.

Gjennom årene har det vært flere forsøk med sikfiske i større skala i Norsjø. Det har blitt med forsøkene. En rapport fra prøvefiske i 1989 sier at det bør fiskes minst 25 tonn årlig i en prøveperiode. Og røya blir delvis utkonkurrert av den overtallige sikbestanden. Så hvorfor ikke sette i gang? Det er sørgelig at den tradisjonsrike ferskvannsfisken som betydde så mye i innlandsstrøkene tidligere, ikke brukes.

Nyfisket sik fra Norsjø. Med kultivering og regulert fiske av sik vill disse vært en god del større. Det ville røya også.

Siken, den anvendelige laksefisken

Med et fettinhold på bare 3 gram(pr. 100 g.) er den både en slankende, og med sine 89 kalorier, en sunn fisk. For noen år siden var jeg med på garnfiske etter sik i Gvarvelva rett utenfor Teksten Camping. Vi satte garnene ved 7-tiden om kvelden. Ved 10-tiden, bare tre timer senere trakk vi dem, og fikk nærmere 80 fine, men litt små sik. Og siken er såvisst ingen dårlig matfisk.

Sik er så visst ingen kjedelig fisk. På bildet ser du fra venstre dillgravet sik, stekt sik, varmrøkt sik, sikkaker og helt til høyre sikkaviar. Sikkaker er deilig halvblandet med røye.

Den egner seg som kokt, stekt, grillet, røkt, syltet, raket, gravet eller marinert, som postei, lagt ned i olje, som boller og fiskekaker; for ikke å snakke om hjemmelaget sukkersaltet kaviar av rognen. Stekt siklever og sikhjerter er en delikatesse. Eller bottarga, saltet, tørket og presset(i 2-3 måneder) rogn, som de lager ved Comosjøen. Håndverksarbeid som belønnes med priser i øverste sjikt.

Abboren, fisken med ben som lett fjernes

Den fettfattige abboren med bare 1 gram fett er kanskje den beste innlandsfisken vi har, med et fast og smakfullt kjøtt. Dersom fisken er veldig liten, gjør som i Tyskland; fritér den godt, og spis mesteparten av fisken, sprø og god!  Abboren egner seg godt både til koking, steking, grilling, fritéring, røyking, og som suppe.

Gjeddepølser regnes av mange som verdens beste fiskepølser.

Gjedda, fisken som gir verdens beste fiskeboller

Gjeddeboller regnes for å være verdens beste, men også gjeddepølser er deilig. Det faste, hvite delikate kjøttet ble tidligere også brukt til lutefisk, og sies å være like god som torsk. Ellers er det bare fantasien som setter grenser for hvordan den kan tilberedes. Tenk å få kjøpt ferdige fileter av gjedde! Benfrie. Ypperlig til koking, steking, fritéring, røyking, grilling, boller, kaker, suppe.

Krøkla, laksefisken med lukt av agurk

Den lille dypvannsfisken Krøkle, som sjelden blir over 20 cm., har for det meste vært brukt til fòr og gjødsel her hjemme. Den tas med hov en ukes tid i mai når den kommer opp for å gyte. Når det er krøkletid i Tyskland setter restaurantene opp skilt med ”Stint satt”, dvs stinten (krøkla) er ankommet. Servert stekt, fritert eller syltet. En delikatesse, som vi selv har prøvd med krøkle fra Norsjø.

Karpefisken Suter er kanskje ikke den peneste. Og med masse ben. Men god er den.

Suter, karpefisken med fast kjøtt og god smak

For en tid siden kom Bjørn Wiik fra Bø innom med en suter han hadde fisket i Norsjø i fjor. 4 stykker på ca. 2,5 kilo fikk han. Uvant, men etter litt strev ble den renset og filetert. Å nappe ut sidebena på denne ruggen gikk dårlig, og mye ben var det. Men etter ”buksering” ble det fire smale fileter av den ene store. Den andre ble stekt hel, dekket med revet potet.

Suter er en nydelig fisk med fast kjøtt som i utgangspunktet er mørkt rosa, men blir nesten hvitt ved tilberedning. Her potetstekt og servert med dillsaus og blomkål.

Og for et fast og smakfullt kjøtt! Utrolig at suter ikke brukes. Skinnet på suteren er tykt og seigt, og ble før brukt til å lage sko av. Derfor ble den også kalt for «skofisk». Utenfor Norge regnes den som en delikatesse! Ypperlig til koking, steking, fritéring, røyking, grilling, kaker, mousse, grateng.

Utnytt fiskeressursene i Norsjø. Start opp et fiskemottak med utsalg, og lever fersk filetert fisk og fiskeprodukter til fiskediskene og reiselivsbransjen. Dette er kortreist lokalmat på sitt aller beste! I mellomtiden kan vi jo kjøpe produkter fra Løyte Gård i Drangedal og Aketun Fisk i Fyresdal. Eller Olav Bjørge i Seljord.

Gjeddepølser:

Ingredienser:
1 kilo gjeddefilet
8 egg
6 dl. creme fraiche
Salt og pepper
4 klyper cayennepepper
125 gram meierismør
litt revet muskatnøtt
Slik gjør du:
Kjør fiskekjøttet til en fin masse i hurtigmikser. Ha i egg, creme fraiche, salt, pepper, cayennepepper og muskatnøtt. Tilsett romtemperert smør i små klatter og kjør til blandingen blir glatt. La stå tildekket i kjøleskap i 12 timer. Fyll pølsetarmer med farsen, på samme måte som du lager vanlige pølser. La pølsene trekke en18-20 minutters tid. Server med hjemmelaget sennepssaus og kokte poteter med fersk dill.

Sennepssaus:

Ingredienser:
¼ liter fiskebuljong
1 spskj. creme fraiche
1 spiseskje søt sennep, 1 teskje sterk sennep
salt, pepper og sitronsaft
Rør sammen sausen og la den sette seg litt i kjøleskapet.