Ramsløkolje, purè og pesto

Ramsloekolje og pesto
En god porsjon ramsløkblader og en god olivenolje er det du trenger til denne enkle, men gode oljen.

Ramsløken er oppe av bakken igjen. Når begynner snart blomstringen. Det er på tide å ta inn noen never eller mer, og lage noen deilige små produkter til vinterforsyningen. Og selvfølgelig unne seg et måltid eller to med denne deilige «hvitløken» uten hvitløkduft fra ånden! Vi har laget olje, en purè og en liten blanding pesto.

Spesielt i Tyskland brukes det mye av denne deilige hvitløkluktende og smakende skogveksten som sår seg igjen og igjen. I store mengder kan du finne den, men ikke så mye innlandet i Sør-Norge, som ved kysten. Allium ursinum heter den på latin, og den er i slekt med både gressløk, vanlig løk og hvitløk. Det kjenner du godt når du lukter på den. I Tyskland har den mange navn: bjørneløk, hvitløkspinat, vill hvitløk, skogshvitløk, hekseløk og mye mer. Kjært barn har jo mange navn som vi vet.

Ramsloek med knopper
Til høyre er de flotte knoppen klare til å slå ut i nydelig små hvite blomster, som også gir et kjærkomment tilskudd til hagen du gleder deg å gå rundt i om våren.

Hele planten kan spises, men det vanligste er å bruke stilk og blader som dip, olje, kryddersmør og pesto. Dersom ramsløken oppvarmes, mister den mye av lukt og smak, derfor anvendes den hovedsakelig rå. Og noen lager kapers av blomsterknoppene. Medisinsk har den mye samme virkning som hvitløk.

Ramslokolje kvernes
Kjør bladene i hurtigmikser eller stavmikser i litt olje til en homogen masse. så heller du i mer og mer olje, til du synes den er passe. Normalt rives ramsløken, men i en olje eller pesto kan du bruke hurtigmikser, forutsatt at du bruker den innen ikke alt for lang tid. 
Ramslokolje siles
Tilslutt heller du den på flaske, og kryster ut så mye olje som mulig: Det som blir igjen blir en deilig pesto, du trenger bare litt salt i, så er den klar for bordet.
Ramslokolje ferdig
Og her er de skilt, pestoen og oljen. Det blir nok litt småhakkede blader med i oljen, så sil den gjerne i et klede dersom du vil ha den helt «ren». Vi gjør det ikke, Holdbarheten blir litt kortere, men den holder seg godt i et kjølig, mørkt rom, til nød i kjøleskap, men da mu du ta den et kvarters tid før bruk.
Ramslokolje i ramsløk
Oljen i sitt rette element, bladene begynner såvidt å få en litt lysere farge, og blomsterknoppene er nesten klare til å åpne seg. Nå er innhøstingen over for denne gang. Vi finner våre i hagen, hvor vi har plantet dem på et skyggefullt sted.

Ramslokretten

Og slik gjorde vi det; grønnkål surret med løk, krydret med salt, pepper og muskatnøtt, for tilsutt å putre i creme fraiche noen minutter. Creme fraiche gir den deilige syrlige smaken. Potetene er kokt og moset til purè, for så å klemmes til «boller». Over grønnkålen deilig fårefilet, og på toppen pesto. Oljen dryppet vi rundt på tallerkenen! God appetitt!

Ramsløkpurè

Tilslutt en liten oppskrift på purè av ramsløk:
Ingredienser:
1/2 kilo ramsløk
40 gram grovt salt
2,5 dl solsikke eller olivenolje
Slik gjør du:
Vask ramsløken, tørk av på kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle. Fjern de nederste stilkene, hakk bladene grovt, lag purè sammen med saltet og oljen, med stavmikser. Ha på glass, og trykk forsiktig ned med en skje for å få ut evt. luftbobler. La det være et lite sjikt olje på toppen, hell evt på litt mer olje tilslutt. Skru på lokk og oppbevar i kjøleskap.