Den lille urteskolen; -Basilikum

Basilikum
Basilikum kan du fint oppbevare i blomsterpotte over lang tid; vår har nå stått på kjøkkene i to og en halv måned. (Det er ikke denne.)

Basilikum (Ocimum basilicum, er en ettårig urt fra leppeblomstfamilien). Basilikum med det latinske navnet ocimum basilicum, hentet fra det greske basilikos, som betyr kongelig, er opprinnelig en indisk krydderurt. 

Den var ansett som hellig og skulle følge hinduen i døden. Og den er et av orientens eldste legemidler og krydder. Ikke mange andre krydderurter slår basilikumens intenst gode duft og smak. Eller dens anvendelsesområde! I medisinen ble basilikum bl.annet brukt i sårsalver, øyenvann, og mot snue. Og finfordelt skulle den være lindrende på sår. Den virker beroligende, løser opp spenninger og fremmer fordøyelsen. Et godt middel mot hoste er te trukket på basilikum, timian og i rørt litt honning. Og har du lett migrene kan du prøve 2 spiseskjeer basilikumblader trukket i 3 dl. kokende vann i 10 min, og 2 – 3 kopper pr. dag. Det finnes 65 arter av basilikum.

Denne har stått på kjøkkenet i to og en halv måned. Vi klipper litt når vi trenger det.

Bruk i maten

I maten er det bare fantasien som setter grenser. Den er det faste tilbehøret til mange tomatretter i Italia, og du kan bruke den i; sildemarinader, leverpostei, bankekjøtt, kjøttkaker, eddik og oljer. Bland den med grønne bønner eller sukkererter, smaksett omeletter og potetmos. I Pesto Genovese er den hovedingrediensen. Frisk basilikum tilsetter du først ved slutten av koketiden, ellers forsvinner mye av aromaen.

Riktig oppbevaring

Dersom du kjøper planten i potte: Klipp først av posen et par cm over pottekanten.
Basilikum skal være frisk i fargen, bladene hele, saftige og sterkduftende. Planten krever varme og mye lys, og må ikke oppbevares kaldere enn 10 °C. Den tåler heller ikke trekk. Du kan trygt vanne den hver dag, men ikke overdriv! Dersom du vil ha den som potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer.  De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe. Frys gjerne basilikum ved å ha friske buketter i en liten plastpose og blås inn litt luft. Dryss det siden over pasta og andre retter du liker.

MER OM, OG OPPSKRIFTER MED BASILIKUM:

Pesto Genovese

Toulouse-Lautrecs pistou.

Print Friendly, PDF & Email