Vinjeburger på Telemarkfe

TelemarksburgerAv og til er det deilig å slippe å lage alt fra bunnen av. Og da kan det smake med en ferdigburger som denne fra Vinje slakteri i Vest-Telemark. Og trygt er det å vite at de er laget med kjøtt fra den utrydningstruede rasen Telermarkfe. Rundt 300 dyr er det igjen av denne flotte rasen, som også er en av Europas eldste. Man lar ikke være å bevare en rase fordi den ikke kan konkurrere om kjøtt og melkevolum! Man må også bevare dyret for historiens del! Som landskapspleier er Telemarkskua unik, og både melk og kjøtt har svært gode kvaliteter.

TelemarkskuaPå Bjørge gard i Seljord trives Telemarksfeet godt. Dette er trivelige, litt kortvokste dyr som hver dag hjelper bonden med å holde krattskogen nede. De skulle bare mangle at vi ikke skulle ta vare på den. Langsiktig tenking er slett ikke så dumt av og til. Les hele artikkelen om Telemarkskua og Bjørge gard her

Steinsopp
Den selvplukkede og tørkede steinsoppen er nettopp ferdig oppbløtt, og skåret i terninger. Her ligger den i kjelen med litt jomfruolje.
Steinsopp og persille2
Godt med bredbladet italiensk persille er finhakket og lagt i. Rør litt rundt under lett oppvarming.
Steinsopp og persille, rømme
Rør i sæterrømme eller creme fraiche, og varm sakte opp under omrøring. La det holde seg varmt, og krydre med litt salt og pepper.
Telemarksburger kålstuingen
Et annet godt tilbehør er kålstuing, her brukte vi ferdigkokt fersk, som du får kjøpt i pose fra grønnsaksdisken på Meny eller Spar. Vi smaksetter den med revet muskatnøtt og en ss smør. Og den er faktisk veldig god.
Burgerne stekes
Så er det å steke de deilige Vinjeburgerne akkurat slik du liker dem, her stekt i litt god olivenolje, men bruk gjerne smør hvis du foretrekker det.

Telemarksburger tallerkenVinjeburger med steinsoppstuing og kålstuing.

Ingredienser:
2 burgere til hver
tørket steinsopp (fåes også kjøpt)
sæterrømme eller creme fraiche
ferdiglaget kålstuing
mandelpoteter og bladpersille
olivenolje og smør
revet muskatnøtt
Slik gjør du:
Bløt opp steinsoppen i kokende vann, og la stå 10 minutter. Skjær i små biter. Varm opp i olivenolje, tilsett persillen, så rømmen. La småputre litt. Salte og pepre lett.
Varm opp den ferdiglagde kålstuingen, og smaksett med muskatnøtt og en skje smør. Stek burgerne slik du liker dem selv. Server med kokte mandelpoteter med skall.

Print Friendly, PDF & Email