Rakfisk fra Håvardsrud

Flott 550 grams hel rakfisk fra Gudbrand Håvardsrud; villfisk fra Hardangervidda; rød og fin i kjøttet, myk og god i konsistensen.

Vi har prøvd årets rakfisk fra Håvardsrud i Tinn. Det er mye god rakfisk i markedet; Valdresfisken er nok den mest kjente, derfor var det spennende å prøve seg på denne fra Telemark hvor vi bor. Vanligvis er Telemarksrakfisken mer spekefisk enn rakfisk. Er denne raket eller speket? Den var absolutt raket, noe av det bedre vi har spist på flere år. Selv synes jeg at endel av Valdresfisken er blitt litt for mild; vellageret er mer som lagret enn vellagret. Vel, vel!

Kunne vært bedre filetert, men jeg merket ikke med en gang at den var så myk og fin i konsistensen. Vanligvis bruker jeg pekefingeren både til å filetere fisken og skinnet.
Fisk fra Håvardsrud til venstre, Haadem vellagret til høyre. Sistnevnte var nok endel mindre moden, og med en litt salt ettersmak. Håvardsruds var smørevillig, smakfullt vellagret, litt mer som Valdresfisken i gamle dager. Men årets fra Haadem var også en absolutt deilig fisk. Det fine med mangfold!
Bordet er dekket til tre; oss to, og nabo og tidligere kjøkkensjef Per Arntzen, som kom med Haademfisken.
Uff! Jeg glemte å legge glassene i fryseren, litt jålete ja. På den annen side; innholdet holder seg kaldt litt lenger da, hvis det er det som er meningen. Og det var det.

Alt er lagt opp på ganske tradisjonell måte. Selv synes vi Aalborg Taffel Akvavit passer veldig godt; «Dansk akevitt drikkes ofte avkjølt, og passer utmerket til for eksempel sild og rakfisk. Smaken er frisk, ofte med et gjenkjennelig preg av sitrus, dill eller koriander, noe som går hånd i hanske med disse rettene,» mener kjøkkensjef Knut Munthe Olsen ved Tørvis hotell. Og det er vi helt enig i. Vi har brukt den rett fra fryseren i nærmere 50 år, ikke så veldig mange er enig med oss i det. Vel, hver sin smak! Ved siden av brukte vi Macks juleøl, også det godt i år.