Fritèrte blekksprutringer med aioli

sepia-fritert
Blekkspruten er skåret i ringer, etter å ha vært vendt i en pose med hvetemel og salt. Her er den klar til å friteres.

Fritérte blekksprutringer er ingen kunst å tilberede; det eneste du trenger er en frityrgryte eller kjele, god olivenolje, litt mel, og en god kniv til å skjære opp ringer med. Bruk gjerne akkar, vi har brukt en passe stor sepiablekksprut. Til den har vi servert pommes frites og aioli.  sepia-friteresAkkurat lagt i frityrkokeren, og klar til å senkes i olivenoljen. Vi bruker en god italiensk jomfruolje. Den tåler fint 210 grader, men så er det jo slik at frityrkokere sjelden går høyere enn til 190 grader da. Olivenoljen setter IKKE smak; det må du evt gjøre selv ved å dryppe over eller spraye over litt etterpå. Akkurat denne frityrkokeren bruker lite olje, og roterer. En kjele går også fint an å bruke.sepiaringer-fritertRingene er ferdigfritèrt. Ikke fritèr dem for lenge, da blir de seige, harde og ikke særlig gode. Med blekksprut er det to alternativ; enten koker eller steker du dem svært kort tid, eller du gjør det lenge. Alt i mellom blir seigt og hardt.pomme-frites-stekerSå er det potetenes tur: samme her, ikke fritér dem for lenge, da blir de selvfølgelig sprø, men harde. God pommes frites skal være sprø på utsiden og melige og bløte inni.pomme-frites-ferdig

Klare for bordet, og mer eller mindre lysebrune. Litt salt drysset over gjør susen. Ikke så ofte vi kjøper First price, men her gjør vi det fordi de er de eneste råfrosne å få tak i. Alt annet er ferdigfritért og skal bare varmes. Og det er ikke bra nok!

Fritérte blekksprutringer med pommes frites

sepia-fritert-retten
Her er alt lagt opp. Tilfeldigvis hadde vi noen fine uerskiver liggende i fryseren etter en annen middag, så de tok vi med. Lag en enkel aioli ved å røre inn finhakket hvitløk i en god majones. Vi jukset litt og brukte ferdigkjøpt fra Heinz. Server med baguette.

Ingredienser:
2 stk. akkar eller sepiablekkspruter 
pommes frites
majones og hvitløk
mel
jomfruolje til fritering, og evt litt til drypping
salt og pepper
noen kirsebærtomater og sitronbåter
baguette

Slik gjør du:
Del blekkspruten i ringer, og vend dem i en brødpose med mel tilsat litt salt. Fiter i frityrkoker eller en kjele ved ca 190 grader. Følg ellers forklaringen ovenfor.

%d