Vongole og kongekrabbe

Egentlig deilig mat, men når kongekrabben koster ca 600 kroner kiloen er noe galt. Krabben vi til å begynne med bare skulle “se å få fjernet” fordi den ødela havbunnen. Men det varte bare til noen så store penger i den. Da glemt vi havbunnen. Vongele til høyre, er deilige skjell med kjøtt som ikke faller ut av skjellene, som med hjerteskjell. Også de ganske dyre.

Restaurantanmeldere med manglende kunnskap om sjømat blander ofte typene vongole og hjerteskjell. Det er IKKE det samme. Mens vongole (Chamalaea gallina) hører til i venusskjellfamilien med 500 typer, hører hjerteskjell (Cerastoderma edule) til i  hjerteskjellfamilien, med ca 100 typer. I motsetning til vongole, er det lite kjøttinnhold i hjerteskjellene, ca 17-18%. I alle hav finner du en eller flere typer fra venusskjellfamilien.

Slik ser vongole ut, med flott mønster i forskjellige fargetoner. Du koker dem på samme måte som blåskjell; det vil si til de åpner seg. På bildet bare i litt lett saltet vann. Du kan selvfølgelig også bruke sjalottløk, hvitløk, hvitvin, persille og mye annet, men i dag gjorde vi det så enkelt som dette.

Skjellene har akkurat åpnet seg, og er klare for bordet. I motsetning til hjerteskjellene holder skjellmaten seg i skjellet, som nevnt. I hjerteskjellene faller den for det meste ut av skjellet. Men for all del; hjerteskjell er også nydeilig!

Den tidligere forhatte kongekrabben, eller Chatkakrabbe som den også heter, er klippet opp, og klomaten er tatt ut. Et deilig sødmefylt kjøtt er klart for en deilig rett. Men selvfølgelig, ikke så sødmefylt og god som vår norske sjøkreps; scampi.

Siden squashen i hagen akkurat nå begynner å bli klar, tok vi en av de første og stekte i jomfruolje sammen med et par squashblomster.

Og slik servert vi denne deilige retten; med linguine og loff til å dyppe i den beste jomfruoljen vår. Linguine ble kokt al dente (se koketid på posen), silt av og lagt i tallerkenen med en klatt smør. Og over ligger vongole, kongekrabbe og en squashblomst.
En avkjølt MOXXÈ fra Masi passet godt syntes vi begge to.

Ingredienser:
linguine (italiensk pasta)
5-6 vongole til hver
kongekrabbekjøtt
jomfruolje til steking
din beste jomfruolje til dypping med loff
squash + noen blomster
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email